Objavljeno u Nacionalu br. 782, 2010-11-09

Autor: Dean Sinovčić

Rat Hribara i Ostojića protiv Ivone Juke

IVONA JUKA ŽELI POSTATI predsjednica udruge redatelja, čemu se Hrvoje Hribar i Arsen A. Ostojić žestoko opiru

HRVOJE HRIBAR predsjednik je HAVC-a, Arsen A. Ostojić predsjednik je DHFR-a, a Zvonimir Jurić kandidira se za novog predsjednika DFHR-aHRVOJE HRIBAR predsjednik je HAVC-a, Arsen A. Ostojić predsjednik je DHFR-a, a Zvonimir Jurić kandidira se za novog predsjednika DFHR-aNakon što je redatelju Arsenu A. Ostojiću istekao dvogodišnji mandat predsjednika Društva hrvatskih filmskih redatelja, ovog mjeseca bit će biran novi predsjednik. Ovaj događaj proteklih tjedana pretvorio se u sukob između hrvatskih redatelja, i to onog trenutka kad je redateljica Ivona Juka objavila da će se kandidirati za predsjednicu DHFR-a.

To vjerojatno ne bi bio problem da u e-mailu u kojem je najavila kandidaturu nije članovima DHFR-a napisala: "Budući da gradom već kruži užasna priča da će na ovom natječaju biti financirane hrvatske serije i da će taj natječaj dobiti Krasimir Gančev, koji je donedavno bio šef našem novom ravnatelju, koji je donedavno radio reklame za ‘Planet B’, želim pomoći kolegi Hribaru da ga ne snađe takva ružna mrlja u novoj biografiji našeg ravnatelja HAVC-a."

"Planet B" je iznimno uspješna kompanija za proizvodnju reklamnih TV spotova, na čijem je čelu Krasimir Gančev, a za kojeg je radio, među ostalima, i Hrvoje Hribar, koji je, primjerice, za njega režirao reklamu za sok Juicy. Hribar je odnedavno ravnatelj HAVC-a, tijela hrvatske Vlade koje odlučuje o financiranju hrvatskih filmova, ali od ove godine i o financiranju TV serija, te je Ivoni Juki sumnjiv odnos između Hribara i Gančeva. Uslijedila je žestoka reakcija ne samo Hribara, nego i Arsena A. Ostojića, jer je Hribar ujedno i potpredsjednik DHFR-a. Hribarov e-mail s odgovorom Ivoni Juki je kratak: "Ne znam koliko su članovima DHFR-a poznate okolnosti događaja iz Cannesa i Dublina u vezi s tvojom bolešću. Meni jesu, kao što ti je poznato, i stoga razumijem što je posrijedi."

Ostojić pak u svom e-mailu nudi objašnjenje da je u Cannesu Ivona Juka bezrazložno napala kolegicu Antoniju Carnerud, dok je tijekom rada na omnibusu "Neke druge priče" "za vrijeme obrade filma u Irskoj Ivona Juka bez pravog razloga fizički napala redateljicu Anu Mariju Rossi, oštrim metalnim predmetom snažno ju je porezala po čelu i licu, umalo joj iskopavši oko, ozbiljno ju okrvavila…."

U prvom slučaju riječ je o sukobu Ivone Juke, njezine sestre Anite Juke, ujedno producentice, i Maje Vukić koje su u svibnju 2006. u Cannesu optužile Antoniju Carnerud, tada voditeljicu hrvatskog štanda na festivalu, da loše obavlja posao, da je bila pripita i da je fizički napala Ivonu Juku, dok je Antonia Carnerud sve to demantirala. Budući da se sukob odigrao kad nikoga drugog nije bilo na hrvatskom štandu, te da se radilo o riječi jedne strane protiv riječi druge strane, nejasno je otkud Ostojiću i Hribaru nove spoznaje o tom događaju. Što se tiče sukoba sa srpskom redateljicom Anom Marijom Rossi, radi se o snimanju omnibusa "Neke druge priče", filmu koji se sastoji od pet priča koje je režiralo pet redateljica s područja nekadašnje Jugoslavije.

Sukob između Ivone Juke i Ane Marije Rossi izbio je jer su obje redateljice htjele da film započne njihovom pričom, smatrajući da je njihova priča najbolja. U tom sukobu kao pobjednica je izišla Ivona Juka te film počinje njezinom pričom, koja je doista najbolja u filmu. Ana Maria Rossi je nakon toga izjavila da ju je, tijekom postprodukcije filma u Dublinu, Ivona Juka fizički napala. Kad smo s Ivonom Jukom razgovarali o tom događaju, izjavila je da je sve to laž te da Ana Maria Rossi u to vrijeme uopće nije bila u Dublinu, nego u Belfastu, te da nikakvog fizičkog sukoba nije bilo. I onda je došao 18. listopada, predizborni plenum DHFR-a, kako to redatelji službeno zovu. Umjesto da se raspravlja o novom predsjedniku, za što se kandidirao i redatelj Zvonimir Jurić, Hribar je poveo dvosatnu raspravu o autorskim pravima i odnosu s HRT-om.

Iako su neki redatelji poput Antonija Nuića, Vinka Brešana i Dalibora Matanića počeli postavljati pitanja u stilu "a zašto se Ivona Juka ne bi kandidirala za predsjednicu", na plenumu se nije uopće raspravljalo o novom predsjedniku, nego je nakon dva sata Jurić rekao da su svi već umorni i da se plenum završava. Sljedeći plenum bit će održan 29. studenoga, možda će tada biti izabran novi predsjednik DFHR-a.

Vezane vijesti

Izgubljeni u prijevodu

Izgubljeni u prijevodu

Urednica Hloverka Novak Srzić pokušala je u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno' razriješiti umjetno stvoreno pitanje prijevoda srpskih filmova. Prve minute… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika