Objavljeno u Nacionalu br. 782, 2010-11-09

Autor: Boris Bilas

Milinovićev projekt e-zdravstvo izaziva kaos u ordinacijama: 'Računala se ruše pet puta dnevno'

"Problem je i taj što obratimo li se HZZO-u za pomoć oni nas upute na ministarstvo, a kada zovemo u ministarstvo tamo nailazimo na zid šutnje", rekla nam je liječnica koja je željela ostati anonimna, te tvrdi kako gotovo sve njene kolege imaju iste probleme

Darko Milinović, ministar zdravstva, tvrdi kako je
zadovoljan projektom e-zdravstvoDarko Milinović, ministar zdravstva, tvrdi kako je zadovoljan projektom e-zdravstvoSustav e-zdravstva koji je kao veliki projekt najavio sredinom godine ministar Darko Milinović ne funkcionira dobro i liječnici opće prakse nalaze se u velikim problemima zbog problema s računalima i programima unutar tog sustava.

Redakciji Nacionala javila se liječnica opće prakse iz jednog zagrebačkog Doma zdravlja koja tvrdi kako novi sustav uopće nije podigao učinkovitost liječnika, već stvara još veće gužve u ordinacijama.

Podsjetimo, prilikom predstavljanja novog sustava kojim su uvedeni elektronički recept, elektronički sustav naručivanja i elektronički zdravstveni karton, ministar Milinović je najavio kako će "liječnici i medicinske sestre dobiti dnevno dva sata više da se posvete pacijentima". Međutim, ako je suditi prema riječima ove liječnice tome baš i nije tako.

"E-recepti i e-uputnice u našu su se ordinaciju počeli uvoditi prije otprilike mjesec dana i od tada su se gužve u ordinaciji povećale. Trenutno stignemo obraditi oko duplo manje pacijenata nego što smo to radili prije uvođenja ovog sustava. Imamo strašne probleme koji nam onemogućuju normalni rad", rekla nam je liječnica koja je željela ostati anonimna i tvrdi kako gotovo sve njene kolege imaju jednake probleme.

"Računala i programski sustavi nam se ruše po pet-šest puta dnevno, a naši informatičari u Domu zdravlja ne mogu stati na kraj problemima jer to nije u njihovim rukama. Problem je i to što kada se obratimo HZZO-u za pomoć oni nas upute na ministarstvo, a kada zovemo u ministarstvo tamo naletimo na zid šutnje", priča liječnica koja kaže da je ovakva situacija neodrživa jer čini nervozne i pacijente, ali i liječnike koji ne mogu ništa učiniti da riješe problem.

Inače sam projekt e-zdravstva vrijedan je oko 55 milijuna kuna, a ministar Milinović je prilikom njegovog predstavljanja kazao kako će se njegovom primjenom godišnje uštedjeti između 17 i 18 milijuna kuna. Cijeli projekt e-zdravstva trebao bi u cijeloj Hrvatskoj službeno krenuti 1. siječnja iduće godine.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika