Objavljeno u Nacionalu br. 782, 2010-11-09

Autor: Plamenko Cvitić

TAJNA STRANAČKE CRNE BLAGAJNE

HDZ mjesecima čuvao Barišićev prljavi novac

NOVAC IZ TAJNOG SEFA HDZ-a navodno je završio u DORH-u tek nakon što ga je stranka odlučila položiti u banku, što je izazvalo uzbunu

JADRANKA KOSOR
navodno je sudjelovala u
konzultacijama što učiniti
s novcem iz crnog fondaJADRANKA KOSOR navodno je sudjelovala u konzultacijama što učiniti s novcem iz crnog fondaVijest da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić odnedavno u Državnom odvjetništvu navodno čuva 2 milijuna kuna i 300 tisuća eura, novac koji mu je predalo vodstvo HDZ-a, mogao bi biti definitivni dokaz da je vladajuća stranka godinama imala svoj “crni fond” i tajne sefove u koje se pospremao novac za stranačke potrebe, koji je prije toga potajno i protuzakonito izvučen iz državnih poduzeća. O postojanju “crnog fonda” i sumnjivim gotovinskim plaćanjima različitih troškova, primjerice u predizbornim kampanjama HDZ-a, oduvijek se nagađalo, ali za to nikad nije bilo opipljiva materijalnog dokaza.

Međutim, upravo je afera Fimi-media pokazala da se najveća hrvatska stranka zapravo nikad nije odrekla tajnog financiranja, a o tome svjedoči i to što je bivši hrvatski premijer još 2008. kupio luksuzni blindirani BMW za 280.000 eura, a taj je novac potjecao iz crne HDZ-ove blagajne. Posljednji događaji i iskazi nekih sudionika korupcijskih afera objašnjavaju što se s crnim fondom HDZ-a događalo u posljednje dvije godine. Epilog cijele afere mogla bi biti zasad nepotvrđena, ali ni demantirana priča da je glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić od bivšeg stranačkog rizničara Mladena Barišića primio 4 milijuna kuna u gotovini, koja je naposljetku završila kao dokaz u sefu glavnog državnog odvjetnika.


KAKO JE TAJ NOVAC iz državnih tvrtki završio kod Mladena Bajića? Nakon što bi vlasnica marketinške tvrtke Fimi-media Nevenka Jurak uz pomoć svojih suradnika Anite Lončar i Bojana Dimića s računa tvrtki izvukla gotovinu, ona je taj novac predavala bivšem rizničaru HDZ-a Mladenu Barišiću. Na temelju dosad poznatih indicija, Mladen Barišić i Ivo Sanader potom su dio novca, po svemu sudeći, zadržavali za sebe, dok su veći dio odnosili u tajni sef u sjedištu HDZ-a. Taj je novac bio trošen za razne stranačke potrebe, kampanje i tko zna za što još sve, no sve se promijenilo kad je Sanader početkom srpnja 2009. podnio ostavku. Kako ističu Nacionalovi izvori, Sanader i Barišić iz sefova u sjedištu HDZa tih su dana odnijeli sve što se ondje nalazilo. O misterioznom pražnjenju sefova u HDZ-u nekoliko mjeseci kasnije mogle su se čuti razne glasine, jer se Andrija Hebrang, kandidat HDZ-a za predsjednika stranke, navodno nekoliko puta žalio da nema novca za kampanju jer je “netko” ispraznio stranačku blagajnu.

NA TEMELJU DOSAD objavljenih informacija, novac se za to vrijeme nalazio u stanu Mladena Barišića u zagrebačkoj Bužanovoj ulici. Potkraj siječnja vodstvo HDZ-a razriješilo je Mladena Barišića funkcije rizničara stranke. Nekoliko dana nakon toga Barišić je u sjedište stranke donio 2 milijuna kuna i 300.000 eura i predao ih glavnom tajniku HDZ-a Branku Bačiću. Iz današnje perspektive teško je zaključiti je li to bila primopredaja dužnosti, koja se unutar HDZ-a smatrala očekivanom, ili je pak Barišićevo vraćanje “stranačkog” novca možda bio njegov proračunati potez kojim je svoje stranačke kolege od tog trenutka učinio suučesnicima u kriminalu. Moguće je i da je Barišić htio vidjeti što će vodstvo HDZ-a učiniti s tim novcem.

PO EPILOGU, u kojem je ilegalni novac kao dokaz navodno završio u sefu Državnog odvjetništva, moglo bi se zaključiti da je vodstvo HDZ-a naoko učinilo pravu stvar. Međutim, budući da se vodstvo HDZ-a mjesecima predomišljalo što da učini s tim novcem, a to tek naknadno prijavilo Uskoku i DORH-u, to baca itekako negativno svjetlo na sadašnji vrh vladajuće stranke. Da je u cijeloj toj priči nešto jako sumnjivo, pokazuje i to što, otkako je objavljena vijest o navodnoj predaji novca, nitko iz HDZ-a to ne želi komentirati, potvrditi ili demantirati, iako bi HDZ, da je sve jasno i čisto, predaju “prljavog novca” mogao iskoristiti kao još jedan primjer borbe protiv korupcije i kriminala. To se, međutim, nije dogodilo, a Nacional je u ponedjeljak navečer doznao glasinu koja je toga dana prostrujila pravničkim krugovima. Iako neprovjerena, ona nudi logično i moguće objašnjenje cijelog slučaja: nakon što je Barišić doista predao navedeni iznos Branku Bačiću, glavni tajnik HDZ-a konzultirao se s predsjednicom stranke Jadrankom Kosor i vodstvom HDZa, pa je odlučeno da se novac privremeno položi na bankovni račun HDZ-a. Ta financijska transakcija uzbunila je banku u kojoj HDZ ima otvoren račun (HDZ ima račune u PBZ-u i Zagrebačkoj banci), a koja je zbog zakonskih odredbi taj veliki novčani transfer morala prijaviti Uredu za sprečavanje pranja novca. Nakon toga informacija o sumnjivim uplatama HDZ-a doprla je do Uskoka i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, pa je vodstvo HDZ-a dobilo signal kako bi bilo dobro da taj novac HDZ službeno prijavi DORH-u i donese ga.

BUDUĆI DA SVI akteri šute i, pod prozirnom izlikom da “ne komentiraju uskočke istrage”, odbijaju čak i potvrditi neki detalj, može se zaključiti da će se tek u danima koji slijede točno otkriti što se zbilo. A dotad se hrvatski građani mogu pitati tko se više ogriješio o hrvatske zakone: Barišić i Sanader koji su izvlačili gomile novca iz državnih poduzeća, HDZ koji je mjesecima “čuvao” crni novac ili Mladen Bajić koji je već odavno trebao s Uskokom i policijom temeljito pretresti sjedište HDZ-a u potrazi za crnim fondovima vladajuće stranke.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika