Objavljeno u Nacionalu br. 782, 2010-11-09

Autor: Marko Biočina

RJEŠENJE PLINSKOG PROBLEMA

Vlada od MOL-a traži jednogodišnju odgodu preuzimanja plinskog biznisa

Pristane li MOL na takvu opciju, Inina tvrtka Prirodni plin u idućih godinu dana nastavila bi s opskrbom domaćeg tržišta plinom što bi ga nabavila na temelju pozivnog natječaja za dobavu

MARINA MATULOVIĆ
DROPULIĆ član je Vladina
pregovaračkog timaMARINA MATULOVIĆ DROPULIĆ član je Vladina pregovaračkog timaHrvatska vlada i MOL ovoga će tjedna u Zagrebu nastaviti pregovore o rješenju spora u vezi s Ugovorom o plinskom poslovanju. Kako doznaje Nacional, hrvatski pregovarački tim predvodi troje ministara, Đuro Popijač, Ivan Šuker i Marina Matulović Dropulić, a zadovoljavajuće rješenje za hrvatsku vladu bila bi odgoda obveze preuzimanja plinskog poslovanja za daljnjih godinu dana. U Vladi su očito procijenili da im je u ovom trenutku pregolem trošak izdvajanja plinskog poslovanja iz Ine, koji trenutačno iznosi oko 700 milijuna kuna za plin koji se nalazi u podzemnom skladištu Okoli i oko 1,3 milijarde kuna koje Ina potražuje na temelju gubitaka u posljednjih godinu dana.

Pristane li MOL na takvu opciju, Inina tvrtka Prirodni plin u idućih godinu dana nastavila bi s opskrbom domaćeg tržišta plinom što bi ga nabavila na temelju pozivnog natječaja za dobavu. Iako je takav model faktički u ovom trenutku svojevrsni kompromis, može se očekivati da će Vlada odobriti poskupljenje tog energenta kako bi se on cijenom približio tržišnoj razini.

Vezane vijesti

Linić: O Aldottu ne razgovaram preko medija

Linić: O Aldottu ne razgovaram preko medija

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako smjenjivanje predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta nije predmet razgovora dvaju strateških… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 12.11.10. 00:48

Gospodo iz vlade, 7 godina već imam privatno centralno grijanje na zemni plin, znači svoju peć od 47 KW, tank za toplu vodu od 300 l, da ne nabrajam što sve ne, koštalo me sve 20.000 kn i sad bez poskupljenja mi Plinara šiba račun u 4 zimska mjeseca 2.400 kn/MJESEČNO za 220 kvadrata moje kuće, a po svemu sudeći do kraja iduće godine će to sa najavljenim poskupljenjima biti oko 4.000 kn/MJESEČNO!!!!!

No ne sa mnom više, ovih dana nabavljam peć za centralno grijanje na drva, znači sve ostaje kako je, radijatori, instalacije, samo isključujem plinsku peć, a uključujem u peć na drva. Ta peć se može kupiti za pristojnih 7.000 kn

Račun mi čak u najjačim zimskim mjesecima mjesečno neće biti veći od 500 kn, a bit će isto toplo kao i na plin!!

Što znači da se ta centralna peć na drva isplati već za 4 zimska mjeseca u odnosu na bezobrazno visoke mjesečne račune za plin!!

Zato "dragi" naši ministri iz Vlade, kao prvo, možete si vaš preskupi plin gurnut ono tamo da ne spominjem gdje, a kao drugo, ubrzo ćete vi još i moliti tko će vam koristiti i plaćati taj precijenjeni i preskupi plin, jer evo samo jedan mali primjer, svi moji prijatelji već napuštaju plin i prelaze na centralne peći na drva!!

Zato, samo vi dižite "tržišnu" cijenu plina, ne znam samo tko će vam činiti to tržište, a i kako se pobogu više ne sjetite već jednom podignuti i razinu naših plaća kakva vrijede u tržištima zemalja sa kojim poredite cijene plina???!!!

Zbogom plinu, i on je samo jedna od navlakuša ove nesposobne HDZ vlade, jer što viša cijena plina, više i love od PDV Vladi!

No kako rekoh, sa mnom više ne!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika