09.11.2010. / 08:16

Autor: Nacional.hr

Snimke razgovora s Kornata: 'Uhvatila nas je vatra, već ima mrtvih i izgorenih'

Posebno potresan razgovor je svakako onaj između Joška Klarića i operatera Vatrogasne postaje Šibenik. Tada je, naime, Klarić rekao kako ga je zvao jedan od stradalih vatrogasaca koji ''ne zna gdje je, a ni što je''

U emisiji 'Latinica' u ponedjeljak navečer po prvi puta su objavljene potresne snimke komunikacija kornatskih vatrogasaca s postajom iz Šibenika, te snimke komunikacije između vatrogasnih postrojba, kao i kasniji razgovori s članovima obitelji stradalih vatrogasaca.

Jedan od poziva je onaj Joška Klarića, odnosno, kad on zove u Šibenik i traži broj mobitela vatrogasnog zapovjednika Dine Klarića, koji se, kako kaže, izgubio negdje na otoku jer su se vatrogasci nakon dolaska na Kornat raštrkali i potom zbog nedostatka repetitora nisu mogli međusobno komunicirati čak ni radio stanicama.

Ovaj šum u komunikacijskom kanalu ujedno je doveo i do toga da je kanader gasio požar na sasvim pogrešnom mjestu. Da su vodene bombe bačene bliže lokaciji vatrogasaca, gdje su trebale biti bačene, tragedija bi možda bila izbjegnuta. Isto kao što bi možda bila izbjegnuta da se na Kornatu pojavio helikopter koji je trebao pomoći u gašenju, a koji nikad nije došao. Do danas nije objašnjeno zbog čega.

Posebno potresan razgovor je svakako onaj između Joška Klarića i operatera Vatrogasne postaje Šibenik. Tada je, naime, Klarić rekao kako ga je zvao jedan od stradalih vatrogasaca koji ''ne zna gdje je, a ni što je''. Rekao je da ih je uhvatila vatra i da hitno traži helikopter jer ima mrtvih i izgorenih vatrogasaca.

Operateri nisu suvisle informacije znali dati ni sestri Nikole Stančića kad je zvala da pita je li joj brat živ i gdje su uopće, a onaj traženi helikopter nikada nije došao a da do dana današnjega, uz mnoge druge detalje, nije objašnjeno zašto.

Vezane vijesti

'Presudilo kopanje po slučaju Pukanić'

'Presudilo kopanje po slučaju Pukanić'

"Hrvatska, ovakva kakva je sada, ne bi smjela u Europu, ali joj se na neki način progledalo kroz prste. Ne bi smjela, ne samo što se tiče slobode… Više

Komentari

registracija
7/9/07

Vinogradar, 09.11.10. 18:19

Dok se ne dobije odgovor što je na Kornatima radila vojska, tako dugo neće se znati što se u stvarnosti dogodilo i što je dovelo do strašnog požara i smrti vatrogasaca.
Kada ćemo i od koga dobiti taj presudan odgovor?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika