09.11.2010. / 10:33

Autor: Deutsche Welle

Prsti krivi za promiskuitetno ponašanje neandertalaca?

Iako su neandertalci izumrli prije gotovo 30.000 godina, ne prestaju intrigirati znanstvenike. Jedno istraživanje u Velikoj Britaniji posvećeno je uzrocima njihove sklonosti ka većem broju partnera, promiskuitetu

Neandertalci su imali više seksualnih partnera nego suvremeni čovjek. To su naučnici davno utvrdili, ali su onda britanski antropolozi postavili pitanje - zašto? U čemu leži njihova potreba za, iz ove perspektive gledano, promiskuitetnim životom?

Dužina prstiju i promiskuitet

Znanstveni tim je postavio tezu da su za sve krivi prsti - odnosno razlika u dužinama domalog i kažiprsta. Jedna od članica tima, Emma Nelson, dokazala je u prethodnom istraživanju da visoka razina androgena u maternici utječe na dužinu domalog prsta. Sada se pretpostavlja da ako on nije značajno veći od kažiprsta, čovjek ima izražen natjecateljski duh, agresivniji je i ima više seksualnih partnera.
Međutim, ako je razlika između domalog i kažiprsta veća, čovjek je skloniji monogamiji. Tako bar tvrdi Emma Nelson, u svojoj studiji.

Tajna sklonosti ka monogamiji

Sve navodi na zaključak da povišena razina androgena u prenatalnom razdoblju unaprijed definira naš seksualni život. Kada se usporede dužine prstiju kod neandertalaca, nekih starijih predaka i suvremenog čovjeka, takav stav naučnika postaje sasvim logičan. Indeks razlike u dužinama prstiju kod ranog modernog čovjeka, koji datira iz perioda prije 95 tisuća godina, iznosio je 0.935.

Neandertalci, koji su živjeli prije 28 tisuća godina, imali su značajno manji indeks - 0.928. A indeks kod današnjeg čovjeka veći je za 0,03. I u tome, smatraju britanski naučnici, leži tajna njegove sklonosti ka monogamnom životu.

Znanstvenici konačno razriješili misterij: 'Ozzy Osbourne je neandertalac'

Međutim, to otkriće nije dovoljno. Ono je samo polazna točka za buduće analize. Naučni tim, koji je proveo studiju, smatra da bi ona mogla biti polazna točka za tumačenje evolucije društvenog ponašanja. Problem je međutim, što njihovi zaključci o povezanosti dužine prstiju s promiskuitetom još nisu zvanično potvrđeni. A pitanja o neandertalcima se samo gomilaju. Prije svega potrebno je odgonetnuti - kada su i zašto naši preci prešli iz sistema promiskuitetnog parenja u monogamni.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Vladimir Šeks rekao je danas da se kandidirao za potpredsjednika stranke te je negirao da mu je Slavonija "okrenula leđa". "Nije meni Slavonija… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 09.11.10. 13:04

ispada da je najbolje ako je kažiprst dulji od prstenjaka. pa i je. to je najdulji prst. počinje od palca.!


registracija
31/1/10

STTony, 25.11.10. 14:56

Odakle ta glupost da su današnji ljudi monogamni?

Prirodno čovjekovo stanje s nagonske strane gledano je promiskuitet, a monogamija je u velikoj većini slučajeva rezultat društvenog pritiska.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika