09.11.2010. / 11:07

Autor: Ante Mihić

BMW: Vizija postaje stvarnost

Inovativan dizajn BMW ActiveHybrid tehnologije dopušta performanse na razini sportskog automobila; za samo 4,8 sekundi ubrzava od 0-100 km/h sa potrošnjom goriva od 3,76 l/100 km i emisijom CO2 od 99 g/km

BMW-ov sportski četverosjed karizmatičnog dizajna, fascinantnih performansi i nenadmašne učinkovitosti, pokretan BMW ActiveHybrid tehnologijom i predstavljen pod nazivom BMW Vision EfficientDynamics je koncept kojeg bi uskoro mogli vidjeti i na europskim cestama. Ovaj koncept primio je već nekoliko nagrada, kako za svoj futuristički izgled, tako i za revolucionarnu motornu tehnologiju.

Visok samo 1,24 metra, 2+2-sjed ima karakterističan BMW stil, u skladu sa estetskim zahtjevima i dinamičnim performansama. Kombinacija 3-cilindričnog turbo diesel motora i hibridnog na bočnoj osovini, te potpuno hibridnog na stražnjoj osovini omogućuje ukupni izlazni sustav od 328 KS. Inovativan dizajn BMW ActiveHybrid tehnologije dopušta performanse na razini sportskog automobila; za samo 4,8 sekundi ubrzava od 0-100 km/h sa potrošnjom goriva od 3,76 l/100 km i emisijom CO2 od 99 g/km.

Ovaj jedinstveni odnos između dinamičnih performansi i učinkovitosti proizlazi iz visokog stupnja učinkovitosti svih dijelova motora, kao i iz inteligentnog povezivanja izlazne snage triju motora te precizno kontroliranog upravljanja energijom uključujući i regeneraciju energije kočenja.

BMW Vision EfficientDynamics začet je kao takozvani plug-in hibrid. Litijsko-polimerska baterija na punjenje smještena je u longitudinalnom elementu šasije i dizajnirana je posebno za ovaj hibridni sportski automobil te se potpuno može napuniti za samo dva i pol sata. Korištenje samo električne energije omogućuje vožnju bez emisije CO2 sa dometom do 50 kilometara, dok sa 24-litrenim diesel spremnikom doseže 700 kilometara.

Svi trenutni modeli koriste kao standard redukciju potrošnje goriva i emisije CO2. Inovacije koje se koriste u tu svrhu temelje se na BMW EfficientDynamics strategiji razvoja koja uključuje i BMW ActiveHybrid tehnologiju kao i potpuno električni sustav vožnje. BMW Grupa se priprema za serijsku proizvodnju potpuno električnog modela koji će se proizvoditi u Leipzigu od 2013. godine pod nazivom Megacity vozilo. Kao i Megacity vozilo, i sportski automobil temeljen na BMW Vision Efficient Dynamics studiji primjer je kako mobilnost okrenuta budućnosti otvara fascinantne perspektive u kombinaciji sa BMW karakteristikama zadovoljstva u vožnji.

Vezane vijesti

BMW povlači 1.3 milijuna automobila serija 5 i 6

BMW povlači 1.3 milijuna automobila serija 5 i 6

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW povlači oko 1,3 milijuna vozila diljem svijeta zbog mogućih problema sa akumulatorom koji bi, u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika