09.11.2010. / 11:41

Autor: Hina

Pjesnička večer posvećena Vesni Parun u MUO

Kao uvod u tu poetsku, glazbeno-scensku večer, prikazani su dijelovi filma "Vesna Parun/Pobuna snom ili vodič kroz ljudsku patnju", scenaristice i redateljice Ive Jelačić, nakon čega su glumci, prijatelji i znanci čitali njezinu poeziju i prisjetili se svojih susreta s njom

Vesna ParunVesna ParunU okviru Zagrebačkih posveta sinoć je u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt održano multimedijska pjesnička večer u počast nedavno preminuloj Vesni Parun, najistaknutijoj hrvatskoj pjesnikinji druge polovice 20. stoljeća.

Kao uvod u tu poetsku, glazbeno-scensku večer, prikazani su dijelovi filma "Vesna Parun/Pobuna snom ili vodič kroz ljudsku patnju", scenaristice i redateljice Ive Jelačić, nakon čega su glumci, prijatelji i znanci čitali njezinu poeziju i prisjetili se svojih susreta s njom.

Autor projekta Zagrebačke posvete, glumac Goran Matović rekao je kako je prije dvadesetak dana telefonski razgovarao s Vesnom Parun kada mu je, uz dopuštenje za održavanje večerašnjeg poetskog događanja, s puno gorčine govorila o nepravdama koje je cijeli život doživljavala i o tome kako joj guše životne i umjetničke slobode.

Glumica Nada Subotić rekla je kako se večeras u Muzeju za umjetnost i obrt trebao obilježiti 88. rođendan Vesne Parun, a sada je nema. Ipak, ustvrdila je Subotić, Vesna Parun i dalje je tu jer pravi pjesnici nikada ne umiru, dodala je. Podsjetivši na svoje susrete s istaknutom pjesnikinjom, njezine pjesničke i svoje glumačke početke, Subotić je kazivala njoj najdraže pjesme Vesne Parun.

Povjesničarka umjetnosti Iva Koerbler rekla je kako Paruničina stih, dvostih ili strofa imaju kompletnu kompoziciju likovnog djela, a njezina je poezija potpuna likovna tvorevina, bez obzira o kojoj je pjesničkoj zbirci riječ. Koerbler je kao veliki poticaj njoj osobno izdvojila nepokoreni ljudski i umjetnički integritet Vesne Parun, njezinu borbu protiv licemjerja, znajući da je kao žena u svome društvenom okruženju marginalizirana.

Na poetskoj večeri, koja je zamišljena kao scenski portret građen pjesničkim govorom, pjevom, filmskim zapisima i svjedočanstvima o utjecaju Vesne Parun na život hrvatske umjetnosti 20. stoljeća, sudjelovali su još glumica Helena Buljan, glazbenica Lidija Bajuk i drugi.

Vesna Parun preminula je 25. listopada u Stubičkim Toplicama u 88. godini. Rođena je na Zlarinu 10. travnja 1922., studirala je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a od 1947. djeluje kao slobodna književnica. Bila je dopisna članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Za svoj rad dobila je više nagrada i priznanja. Objavila je 52 knjige, najviše zbirki pjesama. Posljednji ispraćaj Vesne Parun bio je 28. listopada na zagrebačkom Mirogoju, a pokopana je dva dana kasnije na Šolti.

Dosad su se Zagrebačke posvete bavile djelom Miroslava Krleže, Josipa Severa, Antuna Branka Šimića, Tina Ujevića, Radovana Ivšića i Zvonimira Goloba, a planiraju se još večeri posvećene, među ostalima, Vladi Gotovcu, Arsenu Dediću, Juri Kaštelanu, Dragutinu Tadijanoviću, Dubravki Ugrešić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika