09.11.2010. / 12:11

Autor: Hina

Recesija uzela maha: Europljani štede i na božićnim poklonima

Europljani, njih 94 posto, žele potrošiti na nešto "korisno": 81 posto ih predviđa kupiti darove za manje ljudi, 77 posto potražiti jeftinije darove, a 84 posto prednost daje sniženjima

Europljani će ove godine za Božić opet smanjiti iznos za darove, izlaske i obroke i to za 2,5 posto prosječno na 590 eura, prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u utorak a koje je krajem rujna proveo ured Deloitte u 19 zemalja, na uzorku od 20.655 potrošača.

Europljani, njih 94 posto, žele potrošiti na nešto "korisno": 81 posto ih predviđa kupiti darove za manje ljudi, 77 posto potražiti jeftinije darove, a 84 posto prednost daje sniženjima. Najviše će se darovati kozmetika i čokolada. Za djecu, 49 posto roditelja želi darovati edukativne darove, kako bi "pripremilo svoju djecu na suočavanje s teškom budućnošću".

Francuzi najviše izražavaju svoj pesimizam u odsustvu očekivanog gospodarskog rasta: 62 posto ih misli da je njihova zemlja u recesiji i prvi put gube povjerenje u sigurnost zaposlenja.

"Francuzi su razumno smanjili proračun za proslave za 4 posto u godinu dana i on sada iznosi 605 eura", kaže Antoine de Riedmatten, dužnosnik Deloittea. Najviše će stegnuti pojaseve Grci (-21 posto), čiji troškovi za Božić će se prosječno svesti na 410 eura a Luksemburžani će potrošiti najviše s 1200 eura.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika