09.11.2010. / 12:57

Autor: Hina

Ostaje u Remetincu: Nevenki Jurak produljen istražni zatvor za još tri mjeseca

Na početku postupka USKOK je planirao ispitati nešto manje od 60 svjedoka. Tridesetak ih je već ispitano, no u međuvremenu je predloženo još toliko novih. Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da bi svjedočiti trebali i dužnosnici HDZ-a, zbog sumnje da je dio novca završio u blagajni te stranke

Nevenka JurakNevenka JurakVlasnici tvrtke "Fimi media" Nevenki Jurak danas je produljen istražni zatvor za još tri mjeseca, no iz Remetinca će biti puštena njena suradnica Anita Lončar Papeš koja je pred USKOK-ovim istražiteljima iznijela svoju obranu, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Odluku o puštanju Anite Lončar Papeš i produljenju istražnog zatvora za Nevenku Jurak donio je sudac istrage Krešimir Devčić koji nadgleda USKOK-ovu istragu zbog sumnje da su preko "Fimi medie" iz javnih poduzeća i ministarstava izvlačeni deseci milijuna kuna.

Sudac istrage odluku je donio na prijedlog USKOK-a koji ovoga puta nije predložio da se Nevenku Jurak zadrži u Remetincu zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Istražni zatvor tako joj je produljen samo zbog sumnje da bi mogla utjecati na šezdesetak svjedoka koji još nisu ispitani u ovom postupku.

Raniju tvrdnju USKOK-a da bi Nevenka Jurak na slobodi mogla ponoviti kazneno djelo jučer je "srušio" i Ustavni sud, djelomično prihvativši njenu ustavnu tužbu. Branitelji Nevenke Jurak tvrdili su da su joj odlukom o prvom produljenju istražnog zatvora, donesenom prije dva mjeseca, povrijeđena ustavna prava na pravično suđenje i jednakost pred zakonom.

Ipak, Ustavni sud nije osporio odluku Županijskog suda o mogućnosti utjecaja na svjedoke. Na početku postupka USKOK je planirao ispitati nešto manje od 60 svjedoka. Tridesetak ih je već ispitano, no u međuvremenu je predloženo još toliko novih. Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da bi svjedočiti trebali i dužnosnici HDZ-a, zbog sumnje da je dio novca završio u blagajni te stranke.

Nevenka Jurak prva je uhićena u aferi "Fimi media" još 9. kolovoza, a iako najprije pred istražiteljima nije željela govoriti o optužbama za koje se tereti njena je obrana nakon podnošenja ustavne tužbe ustvrdila da bi bilo vrlo loše da se do kraja postupka brani šutnjom.

Nagađa se da bi nakon iznošenja svoje obrane pred USKOK-ovim istražiteljima i ona mogla biti puštena da se brani sa slobode pa u Remetincu najvjerojatnije neće provesti naredna čitava tri mjeseca za koliko joj je istražni zatvor danas produljio Županijski sud.

Njen suosumnjičenik Mladen Barišić, bivši šef carine i rizničar HDZ-a, već je u nekoliko navrata u sjedištu USKOK-a u Gajevoj ulici iznosio svoju obranu, zbog sumnje da je iz javnih poduzeća i ministarstava preko tvrtke "Fimi media" izvukao čak četrdesetak milijuna kuna.

Barišić je uhićen i zatvoren u Remetincu nakon što su da u istrazi afere "Fimi media" teretili mnogi svjedoci među kojima i bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak te član Uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk.

Ispitani u USKOK-u su navodno teretili i bivšeg premijera Ivu Sanadera koji je prema neslužbenim informacijama i sam primio dio novca izvučenog preko "Fimi medie".

Vezane vijesti

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Prije sudske odluke o utemeljenosti optužnice protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea u slučaju… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 09.11.10. 13:07

to je izgleda tvrđa kost. nije propjevala. bude.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika