09.11.2010. / 13:41

Autor: Deutsche Welle

Dan nakon dodjele MTV Europe Music Awards: Što se dogodilo s europskom glazbom?

Gdje su među izvođačima ili barem nominiranima Taio Cruz, Kylie Minogue...Što je sa Šveđankom Robin ili sa Francuzem Davidom Guettom, norveškim bendom Madcon, koji je i nakon pet mjeseci i dalje na europskim top listama. Dodjela 'europskih glazbenih nagrada' prošla je čak i bez Robbieja Williamsa

Lady GagaLady GagaDodjela MTV-jevih europskih glazbenih nagrada mogla bi biti sve samo ne 'europska'. Naime, europskih izvođača je u nedjelju u Madridu bilo u tragovima. Lady Gaga, Katy Perry, Eminem... , a gdje su glazbenici iz Europe?

Jedno je svima jasno: u kojoj mjeri američka produkcija dominira svijetom. Ali baš da se među nominiranima ne nađe niti jedan izvođač sa starog kontinenta, uistinu je previše! Zapravo poražavajuće!

Nitko se nije iznenadio što je za najveći hit u 2010. poglašena skladba 'Bad Romance' pa niti uzbudio, što su 24-godišnjoj pjevačici pripale nagrade za najboljeg pop i najboljeg ženskog izvođača. Ostvariti tiražu od 13 milijuna za samo dvije godine - nije mala stvar.

Gdje su nestale zvijezde iz Europe?

Međutim, gdje su među izvođačima ili barem nominiranima Taio Cruz, Kylie Minogue...Što je sa Šveđankom Robin ili sa Francuzem Davidom Guettom, norveškim bendom Madcon, koji je i nakon pet mjeseci i dalje na europskim top listama. Dodjela 'europskih glazbenih nagrada' prošla je čak i bez Robbieja Williamsa.

U kategoriji 'najbolji muški izvođač' među nominiranima se umjesto nesuđenog kralja popa, nekim čudom našao Kanye West, rame uz rame sa Enriqueom Iglesiasom i Usherom. Pa ipak i jedan i drugi, uključujući i Eminema, ostali su kratkih rukava, jer su se Europljani odlučili za Justina Biebera. A niti on, kao niti Lady Gaga te večeri nisu bili u Madridu.

SAD-Europa 11:2

Europljani su nagradili još jednu američku glazbenu atrakciju - bend Linkin Park. Za najboljeg hip hop izvođača proglašen je Eminem. I tako su slavna imena američke glazbene scene cijele večeri zabijala golove, koševe... Dobro, nije bilo riječi o nikakvoj utakmici, međutim ako bismo ipak osvojene nagrade pretvorili u bodove, rezultat bi bio porazan: SAD-Europa, 11:2.

O nastupima uživo bolje da i ne govorimo, budući da je među brojnim izvođačima od Rihanne do Katy Perry zalutao samo jedan europski tj. britanski bend - ,Plan B'. Doduše i Britanac Dizzee Rascal koji je Shakiri pravio društvo dok je arenom odjekivalo 'Waka Waka'.
Dakle, organizatori ove dodjele nagrada mogli bi razmisliti ima li uopće smisla da se nešto zove 'europskim', a da u tome od Europe nema ni traga ni glasa.

Deutsche Welle

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika