09.11.2010. / 14:19

Autor: Nacional.hr

Wine Opus: Osam hrvatskih predstavnika u svjetskoj enciklopediji vina

Hrvatsku obilježavaju bijela vina, čija proizvodnja dvostruko nadmašuje onu crnih vina a kao najznačajnije navode se graševina i malvazija

Enciklopedija vina u kojoj su svoje mjesto našla i hrvatska vinaEnciklopedija vina u kojoj su svoje mjesto našla i hrvatska vinaSvijet vina značajno se promijenio od Hugha Johnsona i njegovog znamenitog vinskog atlasa (World Atlas of Wine) objavljenog prije gotovo 40 godina. Sve više zemalja proizvodi cijenjene vinske sorte, a među stručnjacima odavno ne vrijedi pravilo kako je plodno vinsko područje jedini čimbenik i jamac kvalitete vina i vinarstva uopće.

Potvrđuje to i nova svjetska vinska enciklopedija «Wine Opus», u izdanju DK (Dorling Kindersley) Publishing koja na 800 stranica predstavlja više od 4.500 vinarija podijeljenih po državama i regijama. Uz predstavljanje samih vina, autori ove knjige upućuju čitatelja na glavne proizvođače (top winery) u pojedinoj regiji te na tzv. «zvijezde u usponu».

Hrvatsku u ovoj enciklopediji predstavlja ukupno osam vinarija: pet iz Dalmacije (Dubrovački, Grgić, Korta Katarina, Korak i Zlatan Otok) dva iz Istre (Arman i Pjenušci Peršurić) te Krauthaker kao jedini predstavnik Slavonije i Podunavlja.

U kraćem uvodnom tekstu autori napominju kako se navedene glavne regije mogu podijeliti u čak 12 podregija sa preko 300 vinorodnih područja. Hrvatsku obilježavaju bijela vina, čija proizvodnja dvostruko nadmašuje onu crnih vina a kao najznačajnije navode se graševina i malvazija.

Marijan Arman, čija je vinarija proglašena vodećom za područje Istre, vrlo je zadovoljan svojim pojavljivanjem u vinskoj enciklopediji: „Izuzetna nam je čast biti prisutni u knjizi koja obuhvaća globalnu proizvodnju vrhunskih vina i koja se nalazi u svim boljim svjetskim knjižarama. Vrlo je važno da je hrvatska prepoznata kao vinska destinacija sa svojim regijama i podregijama, te nije više promatrana u kontekstu šireg područja. Smatram da se upravo u smjeru stvaranja prepoznatljivog identiteta Hrvatske kao važne svjetske vinske destinacije moraju usmjeriti naši budući napori."

Vezane vijesti

'Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda'

'Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda'

"Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda, a vina u Međimurju su sjajna" rekao je predsjednik Repulike Ivo Josipović u Štrigovi prilikom posjeta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika