09.11.2010. / 17:32

Autor: Martina Čizmić

Fuele: Hrvatska će ući u EU kad završi borbu protiv korupcije

"Komisija će procijeniti napredak u tom poglavlju, mislim na poglavlje 23. u prvom kvartalu sljedeće godine", rekao je Fule i tako neizravno rekao kako pristupni pregovori neće biti završeni prije kraja ožujka sljedeće godine

Jadranka Kosor i Štefan FuleJadranka Kosor i Štefan FuleEuropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele objavio je danas mišljenja Europske komisije o napretku zemalja kandidatkinja i zemalja koje tek trebaju postati kandidatkinje za pristup Europskoj uniji.

Najiščekivaniji je bio dio koji je vezan za Hrvatsku. Povjerenik Fuele je istaknuo kako su pregovori o pristupanju EU ušli u finalnu fazu, no nakon toga uništio sve nade Vlade da će do kraja godine biti završeni pregovori. Naime, Fule je istaknuo kako Komisija smatra da bi pregovori trebali završiti tek nakon što Hrvatska ispuni sva mjerila u poglavlju 23. Pravosuđe i temeljna prava. Posebno se to odnosi na borbu protiv korupcije kako bi na taj način u potpunosti bila eliminirana potreba za kontrolom iz Europske unije te kako bi se taj problem riješio prije ulaska u EU.

"Komisija će procijeniti napredak u tom poglavlju, mislim na poglavlje 23. u prvom kvartalu sljedeće godine", rekao je Fuele i tako neizravno rekao kako pristupni pregovori neće biti završeni prije kraja ožujka sljedeće godine.

U svom izlaganju o stavu Europske komisije Fuele se osvrnuo i na ostale zemlje kandidate te je istaknuo kako je stav EK da bi Crna Gora trebala postati zemlja kandidatkinja, no za početak pregovora s EU morati će ispuniti još neka mjerila.

Podsjetio je i kako će do kraja godine Srbija dobiti upitnik koji će morati ispuniti kako bi se uopće moglo raspravljati o njenom zahtjevu za primanje u članstvo.

"Pravila igre ostaju ista - zemlje kandidati moraju ispuniti sve političke i ekonomske uvjete, to nije promijenjivo", ponovio je još jednom Fuele istaknuvši kako su uvjeti za ulazak u EU za sve jednaki, a brzina ulaska ovisi o samoj zemlji.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 09.11.10. 18:22

ja bih da eu uđe u hrvatsku kad riješe 25.to poglavlje,a to je bonton,drugim riječima,kad se malo upristoje


registracija
13/10/09

branimir, 09.11.10. 18:39

Mister Fuelle and M. Baroso: FUCK YOU AND YOUR EU !


registracija
11/1/10

fluid, 09.11.10. 19:03

HDZ već 20 godina maže oči svojim građanima i bezobrazno ih provocira pozivajući se "da institucije države rade svoj posao"!Građani su još trenutno relativno mirni i još im daju šansu,iako je ne zaslužuju.No neće tako biti još dugo.Prašinu mogu bacati svojim građanima još neko vrijeme no evropskoj uniji,kao ni cijelom svijetu,nemogu definitivno.Naravno da je sudstvo korumpirano kao i sve te institucije koje spominje vlada.Vlada je ta koja vedri i oblači u svim sferama života Hrvatske.i to je vani prepoznato i jasno kao dan.Sa figom u džepu nećemo proći i varase i Kosorica i ostali misleći kako je kapitalizam vani sličan ovom našem kopiletu od kapitalizma.Neće ići lopovska bratijo.Skupo bute platili svoj lopovluk.


registracija
29/11/09

Ivis, 09.11.10. 19:56

Izgleda da nitko ne racuna na nase pravo, znaci da na nas i dalje ne racunaju, izuzev kao ovce. Bit' ce veselo kada dobiju "NORVESKI odgovor"! Kraj korupciji,potom u uniju. Napokon ce Jaca reci, tko je drzao skale, a tko vrecu. Pripremi Jaco, ovoga puta, 'vrecarske zapisnike'! V. SEX tu ti moze puno pomoci. Sanader ce Ti pomoci sa svjedocenjem, jer ako si uvijek bila tamo gdje i on, logicno je, gdje Ti tu i On. Ako EU stvarno zeli Hrvatsku bez korupcije, moze se Jaca, ali i Josipovic uhvatiti u tuzno kolo!


registracija
26/11/09

abar, 09.11.10. 20:29

ma hebeš europu,čim mi uđemo ona je bankrot...zamislite Jacu na čelu sa Šukijem tralala tralala


registracija
14/11/07

laufer, 09.11.10. 20:37

Hrvatska će ući u EU kad završi borbu protiv korupcije - dakle nikad.


registracija
13/10/10

charlton, 09.11.10. 20:55

Pa dok čekamo uključimo se u PeopleString
http://www.peoplestring.com/?u=charlton10


registracija
23/8/09

xaron, 09.11.10. 21:02

Nas prijem u EU se stalno odlaze jer ko nismo ispunili sve uslove, a ko Bugari i Rumunji su ispunili
sve uslove kada su primljeni. Koje su to gluposti koje nam plasiraju nasi mediji ? Pa zar u cijeloj
drzavi nema niti jedan jedini posten novinar ( ili politicar ) da to napise ? Pravi novinar ( ili politicar)
bi zapitao : koje su to razlike izmedju nas i Bugara..... Sustinska razlika je u tome da su Bugari...
u trenutku prijema bili na dnu i nisu mogli da potonu dublje te su samim time bili spremni i za EU,
a time i za jeftinu rasprodaju drzavne i privatne imovine. To je ono sto nam se sprema.
Kako mi 2005 nismo bili ni blizu dna, a nasa politicka "elita" ( lijeva i desna ) je bila ZA EU, trebalo
nas je potopiti i dovesti na nivo Bugara , Rumunja... Taj posao potapanja nase ekonomije odlicno
( a po nalogu iz EU ) obavlja nasa vlada te se mozemo nadati da cemo u skoroj buducnosti biti
" spremni " za EU ( tj, bicemo na nivou Bugara...), a jedina slamka " spasa " ce bice EU.
Dakle idemo u EU kada zavrsimo borbu protiv EKONOMIJE, ane korupcije ( koja jos naveliko postoji u Bugarskoj.....).


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 09.11.10. 23:41

Jasno ko dan.Bugari i Rumuni su u startu ispunili uslove ( glavni i jedini uslov za EU je ne imati svoju ekonomiju nego biti jeftina radna snaga) E za taj uslov HDZ-u treba jos jeno pola godine.Sve ostalo je suplja prica.Ne kazu dzaba Europa stara k..va.


registracija
30/8/10

TonyP, 10.11.10. 03:24

nazalost nismo Svicarci da mozemo birati.
tokom godina i puno pristojnije zemlje su podlegle i uclanile se. jer kad jednom imas 9 zemalja unutar, to je veliko trziste...pa se prosirilo na 12 itd. Trziste je ono cemu se mali nadaju. a veliki znaju da ce dobiti to malo trziste kad zemlja pristupi. u svakom slucaju bolje je unutra, makar necemo procvjetati. ali bar neke stvari ce se dici na visu razinu...
ako gledamo Irsku...podigli su se dok je trebalo jeftine radne snage u servisnom sektoru...kad je to kolapsiralo prije dvije godine, sad se jos i dalje tesko oporavljaju. to vidim i s Hrvatskom. nece biti nekog ulaganja, jer nasa uprava to ne zna postaviti. bit ce samo vise kupovine, jer ce papirologija biti urednija...nece se ista nekretnina istovremeno dva ili tri puta prodavati. zato EU treba borba protiv korupcije. zato su nam platili i unapredjenje vodjenaj zemljsisnih knjiga. nije bilo ulaganja da Koncar razvije turbinu za vjetrenjace. bio jedan film u 90-ima. Reality Bites. Samo u ovom slucaju nema Vinone R.


registracija
30/6/10

petrus7, 10.11.10. 07:36

To znači kad bjeloglava srpska glupača na čelu s KRADEZEOM izgube na izborima. Ne trebaju njima takva banda lopovska. PODRŽAVAM!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika