09.11.2010. / 18:47

Autor: Hina

D. Kosor: Ako proračun za 2011. bude na razini prošlogodišnjeg, MMF je jedini mogući izlaz

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je danas da ako proračun za 2011. godinu bude na razini prošlogodišnjeg, odnosno najavljenih 122 milijarde kuna, onda je aranžman s MMF-om za Hrvatsku jedini mogući izlaz iz gospodarske krize.

Darinko KosorDarinko KosorPredsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je danas da ako proračun za 2011. godinu bude na razini prošlogodišnjeg, odnosno najavljenih 122 milijarde kuna, onda je aranžman s MMF-om za Hrvatsku jedini mogući izlaz iz gospodarske krize.

HSLS podržava ono što zastupa guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, te smatraju da vlada u konačnoj verziji proračuna mora uvažiti prijedloge i procjene oko rejtinga Hrvatske, a na koje ukazuje guverner Rohatinski

Po mišljenju HSLS-a, proračun za iduću godinu ne bi smio biti veći od 110 milijardi kuna, a štedjeti treba na socijalnim naknadama, potporama državnim tvrtkama i poljoprivredi, daljnjem smanjenju povlaštenih mirovina, smanjenju broja djelatnika u državnoj upravi te materijalnim troškovima i ugovorima o djelu koji su, po mišljenju HSLS-a, značajna stavka u državnom proračunu.

Kosor je izrazio nadu da će pripadnici tih socijalnih skupina shvatiti kako na određeno vremensko razdoblje moraju ostati bez dijela svojih prava.

Predsjednik HSLS-ovog Odbora za gospodarstvo Josip Budimir aktualnu je vladu nazvao "šampionima apstinencije", a proteklo dvogodišnje razdoblje "izgubljenim vremenom za Hrvatsku i izgubljenim prilikama za pokretanje gospodarskog oporavka".

"Prošle smo godine samo za plaćanje kamata na vanjski dug morali izdvojiti 2,7 posto BDP-a, a procjene Narodne banke su da ćemo za ovu godinu morati izdvojiti 3 posto", ustvrdio je Budimir.

Po njegovom mišljenju, konačnu će odluku o aranžmanu s MMF-om, umjesto nas, donijeti naši kreditori, koji će izgubiti strpljenje te refinanciranje naših obveza uvjetovati zaključenjem aranžmana s MMF-om.

HSLS se, kada je riječ o proračunu, oštro usprotivio i, kako je rekao predsjednik Kosor, mogućoj saborskoj trgovini HDZ-a s koalicijskim partnerima, odnosno "dizanju" proračuna u to ime za milijardu, dvije ili više kuna.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika