09.11.2010. / 19:04

Autor: Martina Čizmić

Europska komisija Crnoj Gori dodijelila status zemlje kandidata, Albanija izvisila

Đukanović je rekao kako nije iznenađen činjenicom da EU pred njegovu zemlju postavlja uvjete koje mora ispuniti do početka pregovora. Uvjeren je da je s pregovorima moguće započeti već sljedeće godine

Milo ĐukanovićMilo ĐukanovićEuropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele objavio je mišljenje Europske komisije o zemljama koje žele postati kandidatkinje za ulazak u EU. Komisija je tako predložila da se Crnoj Gori dodijeli status zemlje kandidata, no ne i Albaniji.

Crnogorski premijer Milo Đukanović tu je vijest prokomentirao kao priznanje državi za obavljeni posao i kao poruku ostalim državama u regiji da je EU predana daljnjem proširenju.

U razgovoru za Radio Crna Gora, istaknuo je kako je od dobivanja statusa zemlje kandidatkinje bitniji datum početka pregovora. Povjerenik Fuele na novinarsko je pitanje o tome da li bi to moglo biti u studenome sljedeće godine odgovorio: "Studeni? A tko kaže da neće biti listopad?".

Đukanović je rekao kako nije iznenađen činjenicom da EU pred njegovu zemlju postavlja uvjete koje mora ispuniti do početka pregovora. Uvjeren je da je s pregovorima moguće započeti već sljedeće godine.

Podsjetimo, Makedonija je u statusu zemlje kandidata od 2005. godine no još nije započela pristupne pregovore.

Druga zemlja koja je danas očekivala status kandidata, Albanija, ipak nije taj status dobila. U Europskoj komisiji smatraju kako Albanija nije ispunila određene ključne zadaće koje su nužne za dobivanje statusa zemlje kandidata.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika