09.11.2010. / 19:06

Autor: Hina

Hoekmark: RH može završiti pregovore u prvoj polovici 2011.

Izvješće o napretku Europske komisije ostavlja otvorena vrata da Hrvatska zaključi pregovore u prvoj polovici sljedeće godine, izjavio je zastupnik Europske pučke stranke (EPP) Gunnar Hoekmark, koji je i supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska.

Gunnar HoekmarkGunnar HoekmarkIzvješće o napretku Europske komisije ostavlja otvorena vrata da Hrvatska zaključi pregovore u prvoj polovici sljedeće godine, izjavio je zastupnik Europske pučke stranke (EPP) Gunnar Hoekmark, koji je i supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska.

"Iako je Komisija napustila politiku da određuje datume za kandidate i potencijalne kandidate, čini se da ovogodišnje izvješće o Hrvatskoj naznačuje da hrvatski cilj zaključenja pregovora u prvoj polovici 2011. nije neutemeljen. Kao netko tko pozorno prati hrvatski pristupni proces, osobno bih želio da se pristupni sporazum s Hrvatskom potpiše tijekom mađarskog predsjedništva", rekao je Hoekmark.

On ističe da su hrvatski pregovori zahtjevniji od onih koje su vodile zemlje iz prethodnog kruga proširenja.

"Bilo bi pogrešno uspoređivati hrvatski pristupni proces s prethodnim proširenjima. Narav pregovora se promijenila uvođenjem mjerila kojima se jasno definiraju ključni kriteriji i tako postavljaju stroži zahtjevi u pregovorima", kaže Hoekmark.

Na objavu Komisijina dokumenta oglasila se i austrijska zastupnica Zelenih Ulrike Lunacek, koja je izvjestiteljica Europskog parlamenta za Kosovo.

"Primjer Hrvatske jasno pokazuje da se isplate napori pojedinih zemalja, kao i kolektivni napori EU-a. Zemlje koje pristupaju EU-u moraju ubrzati napore u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", kaže Lunacek.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika