10.11.2010. / 09:11

Autor: Hina

Ruski pijanistički virtuoz Evgeny Kissin oduševio publiku u 'Lisinskom'

Virtuozna tehnička svemoć i snažan glazbeni instinkt doveli su Evgenyja Kissina u sam pijanistički vrh današnjice. Tražen je po cijelom svijetu i redovito održava recitale u najuglednijim koncertnim dvoranama diljem svijeta

Evgeny Kissin; Foto: Davor Visnjiš/PIXSELLEvgeny Kissin; Foto: Davor Visnjiš/PIXSELLRuski pijanistički virtuoz Evgeny Kissin održao je sinoć u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" koncert, koji je dugotrajnim ovacijama zagrebačke publike potvrdio najave da je riječ o neprocjenjivom događaju koncertne sezone.

Vodeći pijanist izveo je Fantasične skladbe op.12 Roberta Schumanna - "Navečer, " Polet", "Zašto?", "Cvrčci", "U noći", "Basna", "Nemirni snovi" i "Kraj pjesme" te Noveletu u fis-molu op. 21, br. 8. U drugom dijelu koncerta Kissin je izveo Četiri balade Frederica Chopina, a publici je zahvalio s tri dodatka. Koncert je održan u ciklusu "Lisinski subotom".

Virtuozna tehnička svemoć i snažan glazbeni instinkt doveli su Evgenyja Kissina u sam pijanistički vrh današnjice. Tražen je po cijelom svijetu i redovito održava recitale u najuglednijim koncertnim dvoranama Europe, SAD-a i Japana te nastupa s najvećim svjetskim orkestrima i dirigentima, navodi se u programskoj knjižici koncerta.

Rođen u Moskvi 1971., počeo je kao dvogodišnjak svirati po sluhu i improvozirati na glasoviru. Kao šestogodišnjak primljen je u glasovitu moskovsku glazbenu školu za posebno darovitu djecu "Gnjesin" u razred prof. Ane Pavlovne Kantor. Ona mu je tijekom cijele karijere bila jedini klavirski pedagog.

Kissin se javnosti prvi put predstavio s deset godina izvedbom Mozartova "Koncerta za klavir i orkestar KV 466", a godinu poslije održao je i prvi solistički recital. U velikoj dvorani Moskovskoga konzervatorija kao dvanestogodišnjak izveo je oba Chopinova koncerta uz Moskovsku državnu filharmoniju pod ravanjem Dmitrija Kitajenka.

Nakon velikog uspjeha u Rusiji nastavio je turneje po Europi i Japanu, nastupivši s Moskovskim virtuozima, Londonskim simfonijskim orkestrom i Berlinskom filharmonijom.

Godine 1990. prvi je put nastupio na BBC-jevim promenadnim koncertima u Londonu, debitirao je uz Newyoršku filharmoniju pod ravnanjem Zubina Mehte i nedugo nakon toga solističkim je recitalom otvorio jubilarnu stotu sezonu u Carnegie Hallu.

Kissinov nezaboravan nastup pred šest tisuća posjetitelja u Royal Albert Hallu bio je prvi solistički recital u sklopu BBC-jevih promenadnih koncerata ikad, a 2000. ponovno se upisao u povijest najdemokratičnije i najmasovnije glazbene priredbe kao prvi solist koji je nastupio na otvorenju BBC-jevih promenadnih koncerta (Promsa.)

Dobitnik je počasnog doktorata Glazbene škole na Manhattanu, primljen među počasno članstvo u Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Londonu, uručene su mu najuglednije glazbene nagrade Šostakovič te nagrada Herbert von Karajan. Sva ta priznanja veliki je glazbenik dobio u zadnje vrijeme, ističe se u programskoj knjižici koncerta.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 10.11.10. 10:10

Bilo je prelijepo slušati ga


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika