10.11.2010. / 09:56

Autor: Hina

Sarkozy potpisao sporni zakon: Francuzi ipak u mirovinu sa 62. godine

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy potpisao je sporni mirovinski zakon kojim se povećava minimalna dobna granica za odlazak u mirovinu, pošto je u utorak Ustavno vijeće potvrdilo ustavnost mirovinske reforme, objavljeno je u srijedu u službenom glasilu francuske vlade.

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy potpisao je sporni mirovinski zakon kojim se povećava minimalna dobna granica za odlazak u mirovinu, pošto je u utorak Ustavno vijeće potvrdilo ustavnost mirovinske reforme, objavljeno je u srijedu u službenom glasilu francuske vlade.

Time je nepopularna Sarkozyjeva reforma mirovinskog sustava, koja je u protekla dva mjeseca izazvala niz intenzivnih prosvjeda i štrajkova u kojima su sudjelovali milijuni Francuza, stupila na snagu.

U utorak je Ustavno vijeće dalo pristanak reformi, izglasanoj u parlamentu 27. listopada, u kojoj su najvažnija promjena nova dobna ograničenja za odlazak u mirovinu. Minimalna dob za odlazak u mirovinu povišena je s 60 na 62 godine, a za odlazak u punu mirovinu sa 65 na 67 godina.

Mirovinsku reformu, koja se smatra najvažnijim testom u petogodišnjem mandatu francuskog predsjednika, kritizirala je i oporba.

Ustavno vijeće je "ispunilo čisto pravosudnu ulogu što nas ne sprječava da nastavimo kritizirati reformu koliko nepravednu toliko neučinkovitu", rekla je predsjednica Socijalističke stranke Martine Aubry.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 10.11.10. 10:17

volim ljude sa stavom


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika