10.11.2010. / 11:21

Autor: Deutsche Welle

Dobre vijesti: Starenjem se može manipulirati

Svaki drugi Nijemac doživi više od 80 godina. Svaka druga Nijemica proslavi i 85. rođendan. Na institutu Max Planck međutim vjeruju da se starenje može još više usporiti. Ali svijetu prijeti demografski kolaps

U laboratoriju Max Planck, instituta za biologiju starenja u Koelnu, u takozvanu mašinu za sortiranje naučnici stavljaju crve. Na taj način indirektno proučavaju proces starenja kod ljudi. Sve je počelo osamdesetih godina kada su naučnici unošenjem genetskih promjena uspjeli produžiti život crva za deset puta. Ovi eksperimenti pokazali su kako starenje ima genetsku komponentu i da se njom može manipulirati.

Znanstvenici očekuju da će poslije eksperimenata s crvima, mušicama i miševima raspolagati informacijama o procesu starenja kod ljudi. Zahvaljujući medicinskom napretku i sve boljoj higijeni, ljudski vijek je sve duži, kaže Ralf Petri, naučni koordinator u Institutu: 'Ako pogledamo demografski razvoj vidjeti ćemo da se u posljednjih 150 godina prosječni vijek produžio za dvije i pol godine. A čini se da se ovaj trend neće zaustaviti'.

Demografska katastrofa na pomolu

S godinama raste i rizik od bolesti koje su tipične za stare ljude, kao što je na primjer Alzheimer, ali i rak. Duboka starost stanovništva, međutim, ima i druge posljedice - naročito u industrijskim zemljama. Upravo u njima vidljive su temeljne demografske promjene - u ovim društvima je sve manje novorođenih beba, a sve više ljudi starije životne dobi.

'Taj trend je uočljiv i u zemljama na pragu industrijalizacije. I Kina će imati isti problem zbog broja stanovnika. I Indija će se suočiti s ovim problemom, kao i Brazil, Argentina i sve zemlje južne Amerike. Čak i neke zemlje Afrike. Znači, to je problem s kojim će biti suočene sve zemlje - prije ili kasnije', kaže Petri.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Postoji li globalni ideal ljepote?

Postoji li globalni ideal ljepote?

"Stvarno mi je dosta ove tiranije u modi. Zbog toga sad živim u Berlinu. Berlin je puno slobodniji", tvrdi španjolsko-kolumbijski modni dizajner… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika