10.11.2010. / 12:26

Autor: Hina

Slovenija: Masovna grobnica kod Brežica jedna od najvećih do sada otkrivenih

"Prema usmenim svjedočenjima, u nekadašnjem tenkovskom rovu između Mosteca i Dobove nalazi se oko 6.000 ubijenih"

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaMasovna grobnica smještena blizu sela Mostec kod Dobove, u općini Brežice, mogla bi po broju žrtava biti jedno od najvećih stratišta iz vremena poraća do sada otkrivenih u Sloveniji, ocijenio je Marko Štrovs, koji godinama u ministarstvu rada i obitelji vodi službu za ispitivanje i obilježavanje grobišta iz vremena rata i poraća, a prenosi u srijedu ljubljansko "Delo".

"Prema usmenim svjedočenjima, u nekadašnjem tenkovskom rovu između Mosteca i Dobove nalazi se oko 6.000 ubijenih", rekao je Štrovs za ljubljansko "Delo", komentirajući završetak višetjednih sondiranja masovne grobnice kod Mosteca za koju se i prije znalo, ali čije je postojanje sada dokazano.

"Sigurno je da je u dužini 186 metara rova pokopano više tisuća žrtava poratnih egzekucija, ali bi za precizniju ocjenu bilo potrebno odobriti pokusnu ekshumaciju, s iskopavanjem svih kostiju na svakih deset ili dvadeset metara", rekao je Štrovs.

Dodao je da su radnici početnim ispitivanjima i sondiranjem grobnice otkrili više stotina kostura.

Masovna grobnica kod Mosteca za koju se po usmenoj predaji znalo i prije, ali je sada njeno postojanje službeno potvrđeno, po ocjeni Štrovsa peta je najveća po broju žrtava koje se u njoj nalaze.

Najviše žrtava je masovnoj grobnici u Teznom kod Maribora - pretpostavlja se oko 15.000, slijedi masovna grobnica kod topionice cinka u Celju koja je još neistražena, a navodno je u njoj 10.000 kostura, slijedi masovna grobnica kod mjesta Mislinje, gdje je po usmenoj predaji pokopano 8000 ubijenih. Govori se i o grobnici kod Hrastnika u kojoj bi moglo biti 7000 žrtava poratnih izvansudskih egzekucija, provedenih u mjesec-dva odmah nakon završetka rata 1945., ocijenio je Štrovs koji smatra da je kod Mosteca više žrtava nego ih je otkriveno prošle godine u nekadašnjem rudniku kod sela Huda Jama blizu Celja.

Točan broj žrtava u Mostecu bit će poznat samo ako državno odvjetništvo nakon višetjednog sondiranja i potvrde masovne grobnice odredi ekshumaciju, nakon čega bi se područje moglo proglasiti spomen-grobljem, izjavio je Štrovs za "Delo", dodavši da će do tada mjesto masovne grobnice biti označeno nasipom i posuto zemljom.

Po Štrovsovim riječima, neke izjave svjedoka sugeriraju da su u masovnu grobnicu kod Mosteca bacane žrtve koje su tu dovođene mjesecima nakon svibnja 1945. vlakom i kamionima i strijeljane, a radilo se o stratištu za "šire područje", ne samo za vojne osobe nego i za civile.

Štrovsova služba i regionalni odbori za istraživanje rata i poraća do sada su registrirali oko 600 lokacija na kojima se nalaze žrtve ratnog nasilja, ali je do sada ispitano samo oko 250 lokacija. Razlog je i financijske naravi jer je služba ove godine dobila samo 30.000 eura, što je bilo dovoljno za istraživanje 38 lokacija.

Vezane vijesti

O 'dogovoru Milošević-Tuđman'

O 'dogovoru Milošević-Tuđman'

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio je kako je međunarodna zajednica intervencijom mogla spriječiti rat u Bosni i Hercegovini i njegove… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika