10.11.2010. / 13:47

Autor: Hina

Bajić pred zastupnicima: 'USKOK treba osnažiti kadrovski i prostorom za rad'

U Saboru je danas otvorena rasprava o izvješću o radu državnih odvjetništava u 2009., a glavni državni odvjetnik Mladen Bajić uvodno je naglasio da su DORH-ov prioritet lani, ali i ove godine, bili predmeti vezani uz kaznena djela korupcije i organiziranog kriminala.

Mladen Bajić (Foto: Robert Anić/PIXSELL)Mladen Bajić (Foto: Robert Anić/PIXSELL)U Saboru je danas otvorena rasprava o izvješću o radu državnih odvjetništava u 2009., a glavni državni odvjetnik Mladen Bajić uvodno je naglasio da su DORH-ov prioritet lani, ali i ove godine, bili predmeti vezani uz kaznena djela korupcije i organiziranog kriminala.

Upozorio je da taj posao radi svega 25 savjetnika ravnatelja USKOK-a, te da taj ured treba osnažiti kadrovski i prostorom za rad.

Potvrdio je da je rad na značajnijim "uskočkim" predmetima intenziviran tek u drugoj polovici 2009.

Iako se u javnosti nagađalo o uzrocima, Bajić je naglasio da je osnovni uzrok činjenica da je novi Zakon o kaznenom postupku DORH-u dao znatno veće ovlasti.

Odbacio je podatak o 80 tisuća prisluškivanih građana, koji su objavili neki mediji. "Taj uznemirujući podatak neodgovorno je iznesen u javnost", rekao je Bajić, navodeći da je DORH lani na temelju sudskih naloga prisluškivao 873 osobe.

Još jednom je naglasio da rad DORH-a ovisi o radu policije i uprava Ministarstva financija, koji su dužni otkrivati kaznena djela i DORH-u podnositi kaznene prijave te da je tako i kad je riječ o koruptivnim kaznenim djelima.

"Državno odvjetništvo izloženo je sudu javnosti, jer je odgovorno za otkrivanje i uspješnost u postupku, iako se zaboravlja da je primarna zadaća DORH-a kazneni progon, a ne otkrivanje kaznenih djela", rekao je Bajić.

Izvijestio je da su odbačene 664 od 1.262 lani podnesene prijave za koruptivna kaznena djela, te ocijenio da nije riječ o zabrinjavajućem podatku, jer su većinu odbačenih prijava podnijeli oni koji su nezadovoljni odlukama sudaca, državnih odvjetnika i upravnih referenata.

Unatoč presudama za pojedina koruptivna kaznena djela, Bajić je naglasio da je prerano donositi zaključke o doprinosima DORH-a u suzbijanju korupcije. "Ako naš rad smanji korupciju i bar djelomično poveća povjerenje građana u institucije koje se bave procesuiranjem ovih kaznenih djela, naša će ocjena biti pozitivna", rekao je.

U Izvješću o radu državnih odvjetništava, među ostalim, stoji da je DORH lani ispunio svoje zakonske zadaće, da je uspješnost optužnica visoka, a da u tzv. uskočkim predmetima iznosi čak 94,2 posto.

Neposrednom optužbom rezultiralo je 47,9 posto kaznenih prijava, dok ih je 41,3 posto odbačeno - broj odbačenih prijava tužiteljstva veći je iz godine u godinu.

Bajić je naglasio da se iz velikog broja odbačaja ne može zaključivati o neuspješnosti DORH-a, koji je dužan svaku kaznenu prijavu zavesti u upisnik i odlučiti o njoj.

Sjednica je nastavljena raspravom po klubovima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika