10.11.2010. / 17:05

Autor: Nacional.hr

Rasprava o Bajiću: Sanader opet nestao iz Sabora pa ostao bez prava na riječ

"Ukoliko ga netko pokuša spriječiti u tome treba ga kazneno goniti ili neka 'kukurikne' i javnosti kaže tko mu brani raditi njegov posao. No, Bajić upravo to nije bio spreman raditi u svom mandatu i zato nije ispunio naša očekivanja", rekao je Milanović

Mladen Bajić i Ivo SanaderMladen Bajić i Ivo SanaderZa današnju raspravu o izvješću rada državnog odvjetništva prijavio se i Ivo Sanader. Njegov prvi govor u Saboru sa zanimanjem su očekivali svi, osim, kako se ispostavilo, bivših mu stranačkih kolega.

Naime, iako se prijavio za raspravu Sanader ipak neće reći što misli o Izvješću rada državnih odvjetništava za prošlu godinu. Razlog - u trenutku kada ga je predsjedavajući Ivan Jarnjak prozvao da iziđe za govornicu Sanader nije bio u sabornici.

Bivši premijer je na redu za raspravu bio 25. i njegovo prvo obraćanje Saboru očekivalo se tek iza 20 sati. Međutim za pojedinačnu raspravu bila su prijavljena 3 zastupnika iz redova SDP-a, dok su ostalo činili HDZ-ovci koji su u međuvremenu odustali od rasprave i na taj način onemogućili Sanaderov govor i eventualni okršaj s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

"Sanadera nema. Gubi pravo na raspravu. Idemo dalje", poručio je Jarnjak.

Zanimljivo bi bilo saznati od HDZ-ovaca razloge zbog kojih su odustali od rasprave, no istinu bi od njih ionako teško saznali.

Podsjetimo u Saboru je izvješće o radu Državnog odvjetništva podnio glavni državni odvjetnik Mladen Barišić, a nakon toga je rasprava nastavljena po zastupničkim klubovima.

Zastupnici SDP-a izjavili kako neće glasati o izvješću jer "državni odvjetnik nije sportaš pa da ga slavimo na temelju zadnjih rezultata". Predsjednik Kluba SDP-a Zoran Milanović poručio je pak kako se s korupcijom trebalo obračunati ranije.

"Da se ranije i odlučnije postupalo Hrvatska ne bi bila talac obračuna unutar jedne stranke. Ne bi bila osramoćena i već bi bila članica EU", poručio je Milanović. Pozvao je Bajića da bude pravednik i provodi zakone.

"Ukoliko ga netko pokuša spriječiti u tome treba ga kazneno goniti ili neka 'kukurikne' i javnosti kaže tko mu brani raditi njegov posao. No, Bajić upravo to nije bio spreman raditi u svom mandatu i zato nije ispunio naša očekivanja", rekao je Milanović.

Sanader: 'Ne znam ništa o torbama novca u HDZ-u, protiv mene se ne vode istrage'

Klub zastupnika HDZ-a s druge strane dao je punu potporu Bajiću i njegovom izvješću ponajprije zbog njegove "uspješne i efikasne borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala". Predsjednik Kluba HDZ-a Vladimir Šeks SDP-ovo je nepodržavanje izvješća nazvao politikantskim i malicioznim spletkama kojima žele smijeniti Bajića.

I dok su se HDZ i SDP prepucavali oko DORH-a, Damir Kajin je u ime Kluba IDS-a odlučio govoriti o Sanaderu.

"Ne smije se sve svaliti na Sanadera. Nije sam mogao i voditi Vladu i HDZ i državu i carinu i HRT i Jadranku i preko ne znam koga kontrolirati pravosuđe. Nije mogao sve sam. Takav superman nije", konstatirao je Kajin.

Nakon opomene da se drži teme, Kajin je prokomentirao kako će biti puno zanimljivije sljedeće godine čitati izvješće DORH-a za ovu godinu. Potom je Bajiću poručio kako ne smije držati "štangu" nikome.

Vesna Pusić podržala je u ime HNS-a i HSU-a izvješće DORH-a komentiravši kako je državno odvjetništvo počelo raditi prvoklasno "kad je zakonski i politički pritisak popustio".

HDZ-ov zastupnik Boris Kunst kazao je da je rad DORH-a za "svaku pohvalu" i to pokušao potkrijepiti statističkim podacima o broju osuda. Ipak, Kunst je kazao kako "činjenica da Državno odvjetništvo ima sve više posla i nije neki društveni pokazatelj".

Kunst je Bajića upitao i kako je moguće da iz krugova bliskih Državnom odvjetništvu cure podaci o tekućim istragama. "Oni koji to objavljuju onda na temelju takvih podataka unaprijed donose tendenciozne presude", rekao je Kunst. HDZ-ovac je zatim upitao Bajića planira li pokrenuti procese protiv onih koji medijima daju podatke i protiv novinara i izdavača koji ih javno objavljuju.

"Nisam baš primijetio da je DORH dosad pokretao postupke protiv onih koji su takve podatke objavljivali", kaže Kunst.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
7/6/05

Marko, 10.11.10. 15:08

Tako je


registracija
29/11/09

Ivis, 10.11.10. 18:13

Ubuduce Sanader ce morati pisati u bocunic, ako zeli doci na red. Sex-ovo djelo, zar ne?


registracija
29/11/09

Ivis, 10.11.10. 18:16

Ovaj Knust mora da je bio UDBAS ili ima 'kumrovecku diplomu!!!


registracija
31/1/10

STTony, 10.11.10. 20:38

Nije Ivis, Kunst je jednostavno ullizavač svojim gospodarima, ali je toliko glup da ni to ne zna raditi kako treba.


registracija
10/11/10

Kakaric, 10.11.10. 21:27

Tko je zato kriv da se sve ovo godinama moglo događati ??
Svi mi iz razloga jer šutimo o glavnom krivcu .
Sve zlo počinje I završava u uredu gospodina Mladena Bajića.
Persona koja je bolesno štiteći svoj položaj, svoju fotelju, dugi niz godina dozvoljavala ovakove kriminalne radnje.
Do kojih se razmjera korupcija I criminal zahuktala sada je više nego vidljivo.
Mislim da se I Cosa Nostra može postidjeti pred rezultatima koje je postigla hrvatska politička mafija u odnosu na njih.
Gospodin Bajić godinama pogoduje političkoj mafiji u njihovom pljačkaškom pohodu I na taj način stvarao si je ovisnike koji su za njega dizali ruke u saboru. Oni znaju, ako ga ponovno ne izaberu ili ne podrže da će najvjerojatnije i njihovi lopovluci izaći na vidjelo.
Zato se I danas besramno nasmijao hrvatskom puku u lice. Hrvatskoj sirotinji koja to mora trpjeti.
Ne tako davno izjavio je da će taj posao raditi do kraja života.
I ja mu vjerujem u toj njegovoj tvrdnji, posebno iz razloga jer smatram da bi se on po svom karakteru jako lako uklopio u Hitlerovu I Staljinovu vladu – I kod njih bi isto tako bio doživotni glavni tužilac.
Tek u onom trenutku kad taj čovjek sjedne na optuženičku klupu za sve zlo I sve štete koje je počinio Hrvatskom narodu proteklih godina tada će u lijepoj našoj nastati reda, početi demokratski I ekonomski razvoj zemlje.

Tko može utjecati na takove promjene ???

Pa mi, obespravljeni građani samo ako imamo I malo volje I snage oduprijeti se tom političkom ološu.

Pa koji je onda razlog da to I ne učinimo ??


registracija
30/8/10

TonyP, 10.11.10. 23:10

i propust je grijeh...iz onoga...grijesih mislju rjecju djelom i propustom. ako ga je strah za sebe ili svoju fotelju, bilo bi za ocekivati da nadje posao negdje drugdje, gdje je mirnije. ako on nema hrabrosti, sto ocekivati od onih ispod njega. nije cudo da ih VS tretira ko svoje slugane.


registracija
30/8/10

TonyP, 10.11.10. 23:15

i moze se uzeti kao da je i on drzao ljestve. jer kako je znao sto se radi a nije djelovao, krsio je zakon. i svoj ugovor o radu, jer je spavao na poslu.
ako se pravi da nije znao, onda je opet spavao na poslu...jer placen je da zna i da djeluje. koji policajac bi ostao na poslu da samo sjedi pored ceste i samo gleda kako vozaci jure preko 200km/h. koliko dugo bi sjedio? ili kako stoji ispred banke dok je pljacka u toku? bio bi na svim programima TV i svim novinama. i bio bi vrlo brzo najuren zbog propusta u obavljanju radne duznosti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika