10.11.2010. / 14:08

Autor: Hina

Oppenheim najavio smanjenje temeljnog kapitala i dokapitalizaciju Ingre

Ingra želi do kraja godine razriješiti dio svojih dugovanja prema dobavljačima, imateljima komercijalnih zapisa te imateljima obveznica, kaže Oppenheim

Igor OppenheimIgor OppenheimPredsjednik Uprave Ingre Igor Oppenheim izvijestio je na današnjem susretu s novinarima da Uprava i Nadzorni odbor predlažu skupštini Ingre financijsko restrukturiranje u dva koraka od kojih je prvi smanjenje temeljnog kapitala, a drugi dokapitalizacija zamjenom potraživanja Ingrinih vjerovnika za vlasničke udjele.

Ingra želi do kraja godine razriješiti dio svojih dugovanja prema dobavljačima, imateljima komercijalnih zapisa te imateljima obveznica, kaže Oppenheim.

Po njegovim riječima, vrijednost Ingrinih obveznica je 200 milijuna kuna, vrijednosnica 83 milijuna kuna, a potraživanja dobavljača koja bi bila obuhvaćena dokapitalizacijom 53 milijuna kuna.

Prema prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora, prvo bi temeljni kapital Ingre na skupštini u drugoj polovici prosinca bio smanjen sa 300 milijuna kuna na 150 milijuna kuna pri čemu se temeljni kapital smanjuje prijenosom sredstava dobivenih smanjenjem u rezerve kapitala, bez isplate dioničarima.

Potom bi se temelji kapital povećao sa 150 milijuna kuna na 450 milijuna kuna, ulaganjem prava i izdavanjem novih dionica. Drugim riječima, Ingrini vjerovnici imali bi mogućnost svoja potraživanja zamijeniti za vlasnički udio.

Kad bi svi vjerovnici na koje se odnosi Ingrina ponuda prihvatili ponudu i postali novi dioničari, držali bi dvije trećine vlasničkog udjela, kaže Oppenheim.

Uz provedbu predloženih mjera bilanca Ingre bila bi zdravija, a tvrtka bi lakše sklapala i financirala nove poslove, smatra čelnik uprave Ingre.

Po njegovim informacijama, dokapitalizacija bi mogla uspjeti jer je za nju već iskazan interes potencijalnih novih dioničara.

Na pitanje može li se iduće godine očekivati još jedna dokapitalizacija u kojoj bi strateški partner ušao u Ingru s gotovim novcem, Oppenheim je odgovorio da je prema odluci skupštine iz 2008. godine, do 2014. godine moguće provesti dokapitalizaciju od 150 milijuna kuna. Napomenuo je da su investicijski fondovi zainteresirani za Ingru, ali da nema konkretne ponude.

U Ingri nisu zabrinuti gubitkom od 36 milijuna kuna. Direktor za financije Krunoslav Lisjak kazao je da je taj gubitak daleko ispod vrijednosti imovine Ingre, koja je znatno veće vrijednosti i od Ingrinih obveza pa su, kako je rekao, nagađanja o stečaju neutemeljena.

Čelnici Ingre istaknuli su da su izgledni novi poslovi Ingre ukupne vrijednosti veće od 500 milijuna eura, a uglavnom je riječ o poslovima u arapskim zemljama.

Najavili su i da će Ingra registrirati tvrtku u Njemačkoj koja bi joj omogućila samostalno sklapanje poslova u Europskoj uniji, a ne na temelju detašmana.

Vezane vijesti

Novi misteriozni ugovor od 30,7 milijuna eura za Ingru

Novi misteriozni ugovor od 30,7 milijuna eura za Ingru

Na istom tradicionalnom tržištu na kojem je Ingra sklopila lanjski visokovrijedan projekt, nisu željeli otkriti kojem, ugovorena je realizacija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika