10.11.2010. / 21:41

Autor: Hina

Fuele za HTV: Hrvatska na proljeće bliže datumu ulaska u EU

O točnom datumu ulaska u EU, Fuele nije želio govoriti. "Vjerujem da ćete, budete li ovih posljednjih stotinu metara trčali sprint i ispunite li uvjete u poglavlju 23, doista moći završiti pregovore iduće godine", zaključio je

Štefan FueleŠtefan FueleEuropska unija mogla bi na proljeće 2011. godine Hrvatskoj odrediti datum ulaska u punopravno članstvo bude li zadovoljna napretkom u provedbi reformi, posebice u području pravosuđa i temeljnih prava, rekao je u srijedu u intervjuu za HTV europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Povjerenik Fuele rekao je u utorak u Bruxellesu da Hrvatska može završiti pregovore s EU-om kada ispuni sva mjerila za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava (23) te da će Europska komisija procijeniti napredak u tom poglavlju u prvom tromjesečju 2011. godine.

Na pitanje znači li to da bi Europska unija na proljeće iduće godine Hrvatskoj mogla odrediti datum ulaska u EU, Fuele je u intervjuu za emisiju "Dnevnik plus" HTV-a kazao da je to moguće.

"To je sasvim moguće", rekao je, objasnivši da će se Komisija u izvješću u ožujku usredotočiti na poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava te da očekuje konkretne rezultate u praksi.

"Budemo li u ožujku doista imali dobre rezultate, dobro izvješće, tada da, mislim da ćemo znati mnogo više o datumu kada bismo mogli zaključiti pregovore i mogućem datumu ulaska Hrvatske u EU", rekao je Fuele.

Europska komisija u izvješću o napretku traži sudske presude za korupciju na visokoj razini, no ne navodi konkretne slučajeve. Fuele je objasnio da Komisija traži dokaze da pravosuđe funkcionira.

"Nisu nam važna imena. Važno nam je da hrvatske vlasti dokažu da su ne samo uspostavile sustav za progon korupcije i organiziranog kriminala, nego da taj sustav djeluje", rekao je, navevši kao primjer potrebu smanjenja broja neriješenih sudskih predmeta na mnogim sudovima, pitanje ratnih zločina, te potrebu "stvarnog napretka" u zaštiti manjina i povratku izbjeglica.

"Važno nam je da sustav daje rezultate, da djeluje, da se pravosuđe mijenja i ima pozitivan učinak na hrvatske građane", rekao je. To, istaknuo je, podrazumijeva učinkovite istrage, donošenje presuda i njihovu provedbu. "Budemo li vidjeli da nitko nema imunitet, bit ćete blizu tome da uvjerite ne samo Europsku komisiju nego i države članice", rekao je.

Govoreći o poglavlju Tržišno natjecanje, drugom najvažnijem poglavlju u pregovorima, Fuele je istaknuo da EU od Hrvatske u tom području očekuje punu usklađenost s europskim zakonodavstvom.

Na pitanje može li Hrvatska ući u EU ako ne privatizira brodogradilišta, Fuele je odgovorio: "Zašto ne. Bude li to u skladu s pravilima EU-a, apsolutno da."

O točnom datumu ulaska u EU, Fuele nije želio govoriti. "Vjerujem da ćete, budete li ovih posljednjih stotinu metara trčali sprint i ispunite li uvjete u poglavlju 23, doista moći završiti pregovore iduće godine", zaključio je.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika