11.11.2010. / 09:01

Autor: Nacional.hr

Poruka Vladi iz Europske banke: 'Hrvatska ide ravno prema katastrofi'

"Uz ovakav rast jediničnih troškova rada i fiskalnog deficita, u kombinaciji sa stabilnim tečajem, Hrvatska ide prema katastrofi", poručio je hrvatskoj Vladi Jean-Claude Trichet, predsjednik Europske središnje banke

Jadranka Kosor i Ivan ŠukerJadranka Kosor i Ivan ŠukerPremijerka Jadranka Kosor na savjetovanju ekonomista u Opatiji bila je dosta optimistična, pa je poručila da smo 'na putu da stignemo na put izlaska iz krize', no iz Europe dolaze drugačiji signali koji govore kako smo bliže putu u katastrofu nego putu oporavka gospodarstva.

Guverner HNB-a Željko Rohatinski novinarima je otkrio da čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet ni približno nije tako optimističan glede ekonomskog napretka Hrvatske.

"Uz ovakav rast jediničnih troškova rada i fiskalnog deficita, u kombinaciji sa stabilnim tečajem, Hrvatska ide prema katastrofi", poručio je hrvatskoj Vladi Jean-Claude Trichet, predsjednik Europske središnje banke, preko hrvatskog guvernera Željka Rohatinskog.

"Katastrofa je možda presnažna riječ, ali je smjer, trend kretanja jasan", upozorava Rohatinski, dodajući da Trichet pritom nikako ne misli da treba mijenjati tečaj.

Inače, guverner i dalje tvrdi da RH može provesti prilagodbu bez MMF-a, koji je ovih dana u Zagrebu u redovitim konzultacijama. Zanimljivo je da je misija MMF-a tražila susret s J. Kosor i Šukerom, no do jučer su bez odgovora. Vladajući očito izbjegavaju taj vrući krumpir.

I Željko Lovrinčević, premijerkin osobni savjetnik, premetnuo se u kritičara Vladine sporosti u provođenju programa gospodarskog oporavka koji je sam pisao. Dok premijerka poziva na konsenzus, Lovrinčević kaže da u ovim uvjetima tražiti 'konsenzus svih sa svima nemoguća misija', te da Vlada mora donositi odluke, preuzeti odgovornost.

"Ili ćemo se sami fiskalno prilagoditi, ili će doći do nekontroliranog prilagođavanja, a to znači: rušenje tečaja ili aranžman s MMF-om, kazao je. On vidi da će javni dug do kraja mandata ove Vlade narasti na 57 posto BDP-a, a inodug na 103 posto BDP-a", smatra Lovrinčević.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

registracija
23/7/10

mrxzg, 11.11.10. 11:23

Tooo dooo doooo,
Nema nam pomoći.


registracija
14/11/07

laufer, 11.11.10. 11:55

Ma, lažu i taj Trichet i Rohatinski.
Nemaju pojma.
Sve su to izdajnici i neprijatelji.
Stručnjaci Jaca i Šuker su rekli da je nama baš bajno i da će nam sutra biti još bajnije.
A opće je poznato da adezejci nikada ne lažu.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 11.11.10. 12:54

Sto prije Banda i njezini sljedbenici odu to bolje za Hrvatsku.To je vise ne izdrzljivo.Zraka nam nestaje,guse nas.


registracija
5/3/10

starimudrac, 11.11.10. 13:39

u pripovjetki Vođa, pisca radoja domanovića s početka 20stoljeća, imate interesantnu temu. otprilike ovako : neki narod nije znao kako dalje, kuda dalje, gotovo su propali...izaberu vođu i krenu za njim. vodio ih je svuda i svakako, patili se ko kristuši,....na kraju puta su shvatili da je SLIJEP !!!!!!!!!!!!!!


registracija
28/12/09

slave4you, 11.11.10. 21:16

HDZ KOSORICA I HSS SU SLIJEPI.....AKO SADA NECE NISTA PODUZETI;NAPRIMJER DATI OTKAZ 50000 ZAPOSLENIH U DRZAVNIM FIRMAMA,ONDA CE 2012 BITI DUPLO NEZAPOSLENIH I DUG CE NARASTI NA 100 MRD DOLARA.....DOTLE JOS TAKO


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika