11.11.2010. / 13:33

Autor: Hina

Studija potvrdila: Muškarci zbilja bolje parkiraju od žena

Studija ekipe znanstvenika sa ruhrskoga sveučilišta pokazala je da vozačice auto paralelno parkiraju za minutu i pol, a vozačima treba 42 sekunde manje i još su tri posto precizniji

Muškarci doista brže i preciznije parkiraju od žena, objavljeno je u novoj kontroverznoj njemačkoj studiji.

Studija ekipe znanstvenika sa ruhrskoga sveučilišta pokazala je da vozačice auto paralelno parkiraju za minutu i pol, a vozačima treba 42 sekunde manje i još su tri posto precizniji.

U studiji je sudjelovalo 17 vozača početnika obaju spolova te 48 odraslih iskusnih vozača i vozačica. Rečeno im je da parkiraju na različite načine, pod kutom, prema naprijed, te paralelno.

Znanstvenici nisu iznenađeni što su početnici obaju spolova bili lošiji od iskusnih vozača. Ali muškarci su u objema kategorijama bili bolji od žena, otkrili su psiholozi.

Njemačke su znanstvenike zainteresirale psihološke implikacije testa parkiranja. Zaključili su da su biološki faktori važni, ali da su važne i društveno uvjetovane rodne uloge.

"Studija potvrđuje da muškarci imaju bolju koordinaciju ruku i očiju i prostorno snalaženje", kaže voditelj studije Onur Gunturkun. "Muškarci bolje ocjenjuju trenutačni položaj vozila u odnosu na parkirane aute, kao i što će se dogoditi kad okrenu volan i pritisnu gas".

No važnu ulogu igra i samopouzdanje za volanom, te rodna socijalizacija, kaže žena koja je bila druga voditeljica studije. "Vozačice za volanom imaju manje samopouzdanja", kaže Claudia C. Wolf. "Vozači teško parkiranje vide kao priliku da pokažu svoje vještine, a vozačice istoj situaciji prilaze sa strahom i vide je kao nešto što bi bolje bilo izbjeći".

Wolf vještinu parkiranja smatra kumulativnom vještinom koja se stječe višestrukim uspjehom. Zato ona ženama savjetuje da na parkiranje gledaju kao na izazov, a da odbace strah i sumnju. "Kad više puta uspiju, steći će samopouzdanje".

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika