11.11.2010. / 15:00

Autor: Nacional.hr

RWE povećao prihode i dobit u prva tri kvartala 2010.

RWE Grupa sljedećih godina očekuje znatne izazove u poslovanju, posebno zbog uvjeta rada nuklearnih elektrana koje je Njemačka nametnula ove godine

Jürgen GrossmannJürgen GrossmannNjemačka energetska kompanija RWE u prva tri kvartala 2010. godine povećala je svoju operativnu dobit za 11% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, priopćili su danas iz te kompanije. Neto dobit je također porasla za 11% te iznosi 3,1 milijardu kuna. Ukupni prihodi RWE Grupe porasli su za 14% te iznose ukupno 38,5 milijardi eura. Ovom poslovnom rezultatu pridonijela je i konsolidacija nizozemskog Essenta kojeg je RWE preuzeo prošle godine, kao i dobra zarada od prodaje električne energije u Njemačkoj.

RWE Grupa sljedećih godina očekuje znatne izazove u poslovanju, posebno zbog uvjeta rada nuklearnih elektrana koje je Njemačka nametnula ove godine. Naime, njemački parlament i savezna vlada izglasali su produljenje radnog vijeka nuklearnih elektrana, ali su uveli i posebne poreze na nuklearno gorivo. Od sljedeće godine ovi će porezi smanjivati RWE-ovu operativnu dobit za 600 do 700 milijuna eura godišnje. „Veliki izazovi su pred nama. Moramo se prilagoditi i biti spremni za sve.», kazao je dr. Jürgen Grossmann, predsjednik Uprave RWE-a.

Prva tri kvartala 2010. obilježila je i veća potražnja za električnom energijom i plinom. U tom je razdoblju RWE proizveo 162 milijarde kWh električne energije. U Njemačkoj, gdje je proizvedeno tri četvrtine RWE-ove električne energije, proizvodnja je porasla za 14%. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, prodane količine električne energije porasle su za 8%, na 224,8 milijarde kWh. Ovo povećanje uzrokovano je povećanom prodajom od strane nizozemskog Essenta te većom potražnjom za električnom energijom, uzrokovanom gospodarskim oporavkom, prije svega u Njemačkoj. Prodaja plina povećana je za 31%.

Poslovni rezultati RWE-a potvrđuju prognoze za tekuću fiskalnu godinu. Za 2010. u cjelini RWE predviđa rast EBITDA od 5% do 10% u odnosu na 2009., dok su predviđanja za rast operativne i neto dobiti oko 5%.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika