11.11.2010. / 15:49

Autor: Hina

Erste Grupa planira otkaze u Mađarskoj zbog novog poreza

"Porez za banke otjerao je financijske institucije na neželjeni put, s obzirom da dodatni porez znači dramatičan teret koji potkopava temelje dugoročnog stabilnog poslovanja"

Erste GroupErste GroupAustrijska banka Erste Grupa u srijedu je objavila da prije kraja ove godine planira za devet posto smanjiti ukupan broj zaposlenika u Mađarskoj, navodeći među razlozima novi bankovni porez u toj zemlji, koji ocjenjuje "iznimno visokim".

Bančinom priopćenju prethodili su napisi mađarskog poslovnog dnevnika Napi Gazdasag u kojima se navodi da bi planirano rezanje troškova austrijske bankovne grupe moglo pogoditi 250 radnih mjesta u mađarskom ogranku Erste Bank Hungary.

"Zbog ograničenih mogućnosti za ostvarivanje dobiti u okolnostima gospodarske krize, značajnog usporavanja na tržištima zajmova i iznimno visokog poreza za banke, Erste Bank Hungary planira prije kraja ove godine srezati broj zaposlenih za devet posto", navode u banci, odgovarujući na pitanja putem elektronske pošte.

"Porez za banke otjerao je financijske institucije na neželjeni put, s obzirom da dodatni porez znači dramatičan teret koji potkopava temelje dugoročnog stabilnog poslovanja".

Planirani otkazi prvi su znak da bi vladine neuobičajene fiskalne mjere, podizanje poreza za banke, telekomunikacijske i maloprodajne, te energetske tvrtke, mogle uravnotežiti proračun nauštrb radnih mjesta i gospodarskog rasta.

Mađarska vlada uvela je porez za banke kojim bi u njezinu blagajnu ove i iduće godine trebalo sliti po 200 milijardi forinti (1,01 milijardu dolara). Iznos od oko 161 milijarde forinti godišnje planira namaknuti do 2012. iz drugih poslovnih sektora.

Britanski Vodafone, Magyar Telekom u sastavu njemačkog Deutsche Telekoma, te naftna i plinska grupa Mol redom su objavile da bi novi porezi mogli utjecati na njihove buduće planove ulaganja.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika