11.11.2010. / 16:35

Autor: Kristina Gaćarić

Intervju s Duškom Lokinom, carem hrvatske estrade: Ja sam zavodnik samom svojom pojavom!

Duško Lokin, poznati pjevač u intervjuu za Zagreb News govori o novoj pjesmi inspiriranoj odnosom Dolores Lambaše i Frane Lasića, svojoj zanimljivoj karijeri i privatnom životu

Foto: Tomislav SmoljanovićFoto: Tomislav SmoljanovićDuško Lokin, pjevač zabavne glazbe koji je na estradi prisutan već 40 godina posljednjih dana napravio je istup od svog uobičajenog glazbenog izričaja. S Idom Prester i njenom elektro pop skupinom Lollobrigida snimio je spot za pjesmu "Bivša cura" u kojem glumi fatalnog zavodnika, a na Zadar festu koji će se održati 12. i 13. studenog nastupit će s pjesmom "Ja sam papak" u kojoj pjeva o ljubavnom odnosu Dolores Lambaše, Josipa Radeljaka i Frane Lasića. Glazbenu karijeru počeo je 1969. godine s grupom "Kondori" s kojima je imao hit Draga Marija. Nakon toga je započeo samostalnu pjevačku karijeru tijekom koje je snimio 28 albuma i imao više od 20 zlatnih ploča. Od kad je na sceni postoji mistifikacija oko njegove frizure, o čemu je ekskluzivno progovorio za NEWS kao i o izlasku svojih memoara zbog kojih je dobivao i prijetnje.

Duško Lokin pjevač zabavne glazbe koji je na estradi prisutan već 40 godina posljednjih dana napravio je istup od svog uobičajenog glazbenog izričaja. S Idom Prester i njenom elektro pop skupinom Lollobrigida snimio je spot za pjesmu "Bivša cura" u kojem glumi fatalnog zavodnika, a na Zadar festu koji će se održati 12. i 13. studenog nastupit će s pjesmom "Ja sam papak" u kojoj pjeva o ljubavnom odnosu Dolores Lambaše, Josipa Radeljaka i Frane Lasića. Glazbenu karijeru počeo je 1969. godine s grupom "Kondori" s kojima je imao hit Draga Marija. Nakon toga je započeo samostalnu pjevačku karijeru tijekom koje je snimio 28 albuma i imao više od 20 zlatnih ploča. Od kad je na sceni postoji mistifikacija oko njegove frizure, o čemu je ekskluzivno progovorio za NEWS kao i o izlasku svojih memoara zbog kojih je dobivao i prijetnje.

NEWS: U spotu skupine Lollobrigida glumite fatalnog zavodnika. Kako je došlo do suradnje između vas i Ide Prester budući da se bavite potpuno različitim glazbenim stilovima?

Prije tri godine Idu Prester i mene pozvali su da pjevamo u show-u "Neobični dueti" koji se održavao u sklopu promocije jednog teleoperatera. Obzirom da njegujemo sasvim različite glazbene stilove kao i zbog velike razlike u godinama savršeno smo se uklopili pod taj nazivnik neobični dueti. Zatim su nas pozvali da nastupimo kao zabavljači na dodjeli Porina gdje smo se predstavili kao neobičan ali duhovit par. Pokazalo se da smo ljudima simpatični zajedno. I sad je za snimanje spota Bivša cura zvala mene, jer mislila je da ako stavi nekog mladog, zgodnog dečka to neće biti ništa posebno. Očito je da Ida voli skrenuti s utabanih staza i ima mašte i duha, htjela je da ja nastupim jer to je nesvakidašnje i neobično, i u njenom stilu.

NEWS: Kako ste snašli u ulozi zavodnika budući da ste s istom ženom u braku već 40 godina?

Ja sam zavodnik, samim svojim ponašanjem, samom svojom pojavom. Duško Lokin - platonski zavodnik, to bi se tako moglo postaviti.

NEWS: Na Zadar festu nastupit ćete s pjesmom "Papak" u kojoj pjevate o odnosu između Dolores lambaše, Frane Lasića i Josipa Radeljaka. Tko je prema vašem mišljenju tu ispao papak?

Pjesma se ne zove papak, nego "Ja sam papak". Kad se kaže papak onda to izaziva asocijaciju na kopitare ili tisuću i jednu drugu stvar, ali kad se kaže "Ja sam papak", onda se u narodu zna tko su papci. Kad sam u jednoj televizijskoj emisiji vidio Franu Lasića kako na rivi priča o svom rastanku s Dolores i kad se ona u toj istoj emisiji pojavila na krmi jahte zagrljena i zaljubljena u Dikana Radeljaka to mi je bio povod za ovu pjesmu. Tu emisiju sam gledao s prijateljima, u ovom restoranu Medvednica, gdje se i sad nalazimo i oni mogu posvjedočiti da su mi oni bili samo nadahnuće i da pjesma nije o njima.

NEWS: Ipak, tko je za vas u toj priči ispao papak, a poznato je i da simpatizirate Franu Lasića?

Ne simpatiziram ja Franu Lasića u onom muškom smislu, nego ja njega smatram jedinim pravim holliwoodskim tipom glumca u Hrvatskoj, on je šarmantan, talentiran, dalmatinac je i pravi morski vuk. A tko je tu ispao papak to će vrijeme pokazati. U životu se desi da muškarac ima djevojku koja ode s nekim drugim, i ispočetka mu je teško, ali vrijeme obično pokaže da ta osoba nije ni bila dobra za njega. Prema tome, možda sada samo izgleda da je Frano ispao papak, jer kako glasi naša stara hrvatska poslovica svako zlo nije za zlo.

NEWS: Družili ste se s brojnim poznatim osobama poput Zdravka Mamića, Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Nikice Valentića, te ste proljetos najavili da ćete objaviti svoje memoare. Nakon što su u Večernjem listu objavljeni dijelovi vaših memoara počeli ste dobivati prijetnje. Kad bi vaši memoari trebali izaći?

Znam tko mi je prijetio neke ljude sam i prijavio zbog toga, međutim policija nije reagirala. Ali osim toga došlo je i do nesuglasica između mene i mog izdavača.

NEWS: Tko vam je izdavač i zbog čega je došlo do sukoba?

Ne želim reći ime izdavača, a do sukoba je došlo jer je on insistirao na raznim pikanterijama iz mog privatnog života. Izdavača nije zanimala moja karijera duga 40 godina, niti to što sam obišao svijet nekoliko puta, on je htio pojedinosti s moje turneje sa Severinom, Mišom Kovačem, pikanterije o Tuđmanu i Šušku. Međutim ja sebi nisam mogao dopustiti da uđem u privatni život mojih prijatelja i kolega i kad sam to shvatio odustao sam od pisanja knjige

NEWS: Jeste li se ipak predomislili zbog prijetnji koje su vam upućene?

Ne, ja imam dosta moćnih i jakih prijatelja u ovom gradu i osjećam se sigurno. Osim toga, svaka batina ima dvije strane i on drži jednu ja drugu stranu.

NEWS: Jeste li se pokušali obratiti nekom drugom izdavaču?

Nisam, jer me sve to razočaralo i pomalo frustriralo. Žalosno je da su samo loše vijesti zanimljive, i da postoji televizija koja prikazuje samo dobre vijesti isključivo bih nju gledao.

NEWS: Početkom godine bili ste na turneji u Australiji i na aerodromu su za vas mislili da ste terorist. Što se zapravo dogodilo?

Vidite, gdje god da se okrenete uvijek nešto zanimljivo sa mnom. Bio sam premoren nakon 20 sati leta i ostavio sam torbu s osobnim dokumentima i stvarima na aerodromu. Kad sam shvatio da nemam torbu vratio sam se po nju i vidio da ju je okružilo pet specijalaca. Kad sam se približio i rekao da je to moja torba priveli su me i počeli ispitivati jer su sumnjali da se radi o terorističkoj prijetnji. Međutim, kad su shvatili da sam ja samo bezopasni pjevač iz Hrvatske, vratili su mi torbu, zapisali moje ime i rekli da ukoliko još jednom zaboravim nešto od svojih osobnih stvari na aerodromu, da će me to sljedeći put koštati pet tisuća dolara. Samo je kod nas moguće da helikopteri besplatno lete po Velebitu i Dinari i spašavaju budale koje se same dovode u opasnost. U Australiji onaj tko prouzroči probleme mora ih i platiti. Za mene su shvatili da sam bio jako umoran, a ne namaran.

NEWS: Od kad ste se pojavili na estradi uvijek se govori o vašoj frizuri. Jeste li znali da će ta frizura postati vaš zaštitni znak?

Postalo mi je dosadno govoriti o tome, iako ja nisam čovjek koji bježi od istine. Zato ću samo reći, ta frizura je Duško Lokin i to je dio mog imagea.

NEWS: Znači li to da ste vi odabrali nositi periku kako biste po tome bili prepoznatljivi?

Sad ću ovo prvi put reći, poznata zagrebačka i pariška manekenka Nuša Marović koja je nedavno preminula savjetovala mi je 1971. godine da ja budem prvi koji će to napraviti. I kad se danas osvrnem, mogu reći da mi je dobro savjetovala, jer je moja frizura postala brand. Kad gledam regionalni program svi zbog nečega spominju Duška Lokina, neki zbog pjesme, neki zbog frizure, a neki zbog stasa.

NEWS: Snimili ste nešto manje od 30 albuma, imali ste oko 20 zlatnih ploča. Mislite li da su vaše zlatne godine prošle ili da su tek pred vama?

Ja sam bio na vrhu 70-ih i krajem 80 godina, a ni zadnjih par mi ne ide loše. To što sam ja napravio, u Hrvatskoj su napravili samo Mišo Kovač i Oliver Dragojević.

NEWS: Gdje najviše nastupate?

Najviše nastupam u Sloveniji, Austriji, Kanadi. Ja se ne bojim, čovjek sam koji je ipak nešto uštedio u ovih 40 godina, a osim toga živim lijepo, ali skromno. Meni nije bitno gdje sam nego s kim sam. Jednom sam kupio mercedes pa su mi ga ukrali i nikad ga nisam dobio nazad. Shvatio sam da mi mercedes nije potreban i da mi je neki manji auto funkcionalniji , a i nitko ga neće ukrasti. Odgojen sam da živim skromnim obiteljskim životom, volim dobre knjige i filmove i bitno mi je da sam sa svojim prijateljima i obitelji.

NEWS: Kakve knjige volite čitati?

Imam različite faze čitam različitu literaturu od Roberta Ludluma, Hemingwaya, Sienkiewicza, Gogolja, Ibsena ovisi o fazama u kojima se nalazim. Da ne ispadne da se hvalim , nisam pametan samo sam malo načitan.

NEWS: Postoji li nešto što ste u vašoj karijeri željeli napravit, a nije vam se pružila prilika?

Ima jedna stvar koja me strašno muči, a to je što me nitko kroz ova 4 desetljeća nije pozvao da pjevam za Novu godinu ili neku drugu manifestaciju koja se održava na Trgu bana Jelačića. Ja sam kao i mnogi drugi djelatnici u kulturi, kako se kaže, dotepenec u Zagrebu, ali njih se poziva, a mene ne. Jednako sam Zagrepčanin, budući da tu živim 40 godina kao što sam i Zadranin gdje sam rođen i Pakoštanac od kuda sam podrijetlom. Ja sam kozmopolit.

BIOGRAFIJA

Rođen je 13. lipnja 1943. godine u Zadru. Igrao je nogomet u 2. ligi, a kao rukometaš sa 17 godina bio pozvan u jugoslavensku juniorsku ligu. Pjevačku karijeru započeo je u grupi Kondori. Godine 1974.: pobijedio je na Zagrebfestu, zajedno sa Vladimirom Kočišem Zecom, sa pjesmom Riječi pomirenja, a 1976. godine dobio je nagradu, što je bila nagrada za 100.000 prodanih ploča. Prema izvorima s Wikipedije izdao je 28 studijskih albuma, imao 25 zlatnih ploča (podatke nije moguće provjeriti budući da Cratia records nema sačuvanu arhivu Jugotona).

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 11.11.10. 20:09

"ja imam dosta moćnih i jakih prijatelja u ovom gradu" zar ta izjava ne govori sve i o njemu ali i o drzavi u kojoj zivimo. U normalnoj zemlji ljudi bi se pozivali na zakon i drustvene institucije u sluzbi zastite svakog pojedinca, pravnog poretka, itd. Ali kod nas vazi mafijaski zakon i ako imas mocnu zaledinu, mozes radit sto hoces, ukljucujuci pljackanje drzave, ubistva po narudzbi, i sve ono cega smo neposredni svijedoci. A za mafijasku drzavu izravno smatram odgovornim Duskove preminule prijatelje, Pogrebnika Domovine i Suska.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 12.11.10. 00:08

Papak bio i papak ostao


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika