11.11.2010. / 16:49

Autor: Martina Čizmić

HRT-ovci odahnuli: Pristojba ipak ostaje, ali je smanjen promidžbeni program

Iako se prvotno raspravljalo o ukidanju RTV pristojbe ili njenom drastičnom smanjenju, prema novom zakonu ona ipak ostaje i to u iznosu od najviše 1,5 posto prosječne neto plaće

HRT će se i dalje financirati i iz pristojbe i iz promidžbeHRT će se i dalje financirati i iz pristojbe i iz promidžbeVlada je na današnjoj sjednici u Sabor uputila konačni prijedlog zakona o Hrvatskoj radioteleviziji. Novi zakon o HRT-u usklađen je s europskom pravnom stečevinom i značajno se razlikuje od sadašnjeg zakona.

Najbitnije su promjene što se tiče količine promidžbenog programa na državnoj televiziji. Za razliku od dosadašnjih šest minuta po satu programa, HRT će u udarnom terminu od 18 do 22 sata moći emitirati upola manje, odnosno četiri minute.

Kako bi se ipak ublažio udar na proračun HRT-a, određeno je prijelazno razdoblje od godine dana, tijekom kojeg će promidžbeni program ostati na ranijoj razini. Također, dodatna dva specijalizirana programa koja bi HRT trebao pokrenuti na mux B kanalu, neće smijeti imati promidženi program.

Iako se prvotno raspravljalo o ukidanju RTV pristojbe ili njenom drastičnom smanjenju, prema novom zakonu ona ipak ostaje i to u iznosu od najviše 1,5 posto prosječne neto plaće.

Što se tiče restrukturiranja samog HRT-a, Vlada je još prošloga tjedna čelništvu državne televizije vratila na doradu plan restrukturiranja. Novi, dorađeni plan, Vlada očekuje u najskorije vrijeme, vjerojatno do kraja mjeseca.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika