11.11.2010. / 17:02

Autor: Hina

Njemački energetski div EON prebacuje poslovni fokus izvan Europe

EON nije izvijestio koju će imovinu prodavati, ali mediji pišu o distribucijskoj mreži u Britaniji, za koju se smatra da vrijedi oko četiri milijarde eura, kao i o 3,5-postotnom udjelu u ruskom plinskom divu Gazpromu

Sjedište E.ON-aSjedište E.ON-aNjemački energetski div EON najavio je u srijedu veliki strateški pomak, u sklopu kojeg će preusmjeriti fokus izvan Europe i prema tržištima u nastajanju kako bi podupro posustalo poslovanje.

Tvrtka s godišnjim prihodima u visini 80 milijardi eura (110 milijardi dolara) upozorila je da će joj dobit pasti u narednim godinama i najavila planove za prodaju imovine u vrijednosti 15 milijardi eura do 2013.

"Europski glavni prioritet je učinkovitija i za okoliš prihvatljivija opskrba energijom. No u ostalim dijelovima svijeta još uvijek moraju učiniti puno toga kako bi nadoknadili zaostatak na području proizvodnih kapaciteta", objavljeno je u priopćenju.

"EON je vodeći stručnjak u izgradnji postrojenja za proizvodnju energije iz konvencionalnih i obnovljivih izvora. U budućnosti želimo poboljšati naše iskustvo i stručnost, ne samo u Rusiji i Sjevernoj Americi već i u još dvije regije."

Prema medijskim izvješćima, ta su područja Azija i Južna Amerika.

EON nije izvijestio koju će imovinu prodavati, ali mediji pišu o distribucijskoj mreži u Britaniji, za koju se smatra da vrijedi oko četiri milijarde eura, kao i o 3,5-postotnom udjelu u ruskom plinskom divu Gazpromu.

Financijski direktor Marcus Schenck malo je toga otkrio u srijedu na konferenciji za novinare, ali na pitanje o britanskoj mreži rekao je da se "proučavaju sve opcije".

Motiv nove strategije bila je potreba da tvrtka ponovno počne poslovati u plusu, pri čemu su u EON-u naznačili da očekuju pad operativne dobiti u 2011. i 2012. koja bi se u 2013. ponovno trebala vratiti na ovogodišnju razinu.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika