11.11.2010. / 17:29

Autor: Hina

Vlada: Zadovoljni smo izvješćem EK, pregovore završavamo 2011.

Hrvatska Vlada izrazila je u četvrtak zadovoljstvo sadržajem Izvješća o napretku Hrvatske koje je objavila Europska komisija i uvjerenje u završetak pregovora 2011. godine te skori ulazak Hrvatske u EU kao 28. zemlje članice.

Darko Milinović, Ivan Šuker i Jadranka Kosor (Foto: I. Šoban)Darko Milinović, Ivan Šuker i Jadranka Kosor (Foto: I. Šoban)Hrvatska Vlada izrazila je u četvrtak zadovoljstvo sadržajem Izvješća o napretku Hrvatske koje je objavila Europska komisija i uvjerenje u završetak pregovora 2011. godine te skori ulazak Hrvatske u EU kao 28. zemlje članice.

"Vlada RH izražava zadovoljstvo Izvješćem o napretku za Hrvatsku. Vlada ujedno zahvaljuje Europskoj komisiji na dosadašnjoj potpori, savjetima, pomoći i suradnji tijekom hrvatskih pregovora o pristupanju", navodi se u izjavi vlade koju je na početku vladine sjednice pročitala premijerka Jadranka Kosor.

"Konstatirajući da je Hrvatska privremeno zatvorila 25 poglavlja, hrvatska vlada, uvjerena u završetak pregovora 2011. i skori ulazak u Uniju kao 28. zemlje članice, zadužuje pregovarački tim i sva resorna ministarstva da nastave rad na zatvaranju preostalih poglavlja slijedom mjerila za zatvaranje i preporuka Europske komisije", kaže se u izjavi.

U njoj se naglašava da najnovije izvješće EK pokazuje da Hrvatska ispunjava kopenhaške kriterije i da je funkcionirajuće tržišno gospodarstvo, bilježi se napredak Hrvatske u svim područjima pregovora te zaključuje da je Hrvatska na dobrom putu ispunjavanja svih kriterija koji proizlaze ih pravne stečevine EU. Dodatno, izvješće ističe da je RH poboljšala svoju sposobnost preuzimanja obveza iz članstva kao i da postoji visoki stupanj usklađenosti s pravilima EU-a u najvećem broju područja, naglašava se u vladinoj izjavi.

"To su ocjene koje nas raduju i ohrabruju jer pokazuju da su jasno prepoznati svi napori Hrvatske u procesu pregovora i provedbi reformi. Istodobno, izvješće utvrđuje da su pregovori o pristupanju ušli u samu završnicu. Također sa zadovoljstvom bilježimo visoke ocjene EK o aktivnoj ulozi i postignućima Hrvatske u regionalnoj suradnji i daljnjem jačanju bilateralnih odnosa sa svim susjedima", nastavlja se u vladinoj izjavi.

"Vlada RH prima s punom pozornošću mišljenja i preporuke EK o ispunjavanju preostalih obveza u pregovaračkom procesu, uključujući daljnje jačanje administrativnih kapaciteta potrebnih za učinkovito djelovanje u EU i korištenje svih pogodnosti koje pruža članstvo. Vlada RH ostaje odlučna u tome da u potpunosti ispuni sva mjerila za zatvaranje a ona su preostala u poglavljima 8 - Tržišno natjecanja i 23 - Pravosuđe i temeljna prava".

Europska komisija u utorak je prihvatila izvješća o napretku svih zemalja kandidata, između ostalih i Hrvatske, i potencijalnih kandidata, te strategiju proširenja i glavne izazove za razdoblje 2010.-2011. Godišnje Izvješće o napretku daje iscrpan prikaz svega što je Hrvatska napravila u proteklih godinu dana u pogledu političkih i gospodarskih kriterija za članstvo te u pogledu sposobnosti preuzimanja obveza koje proizlaze iz članstva, odnosno usklađenosti s europskom pravnom stečevinom.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika