11.11.2010. / 19:11

Autor: Hina

G20 pokušava premostiti nesuglasice u pogledu oživljavanja svjetskoga gospodarstva

Čelnici zemalja skupine G20 u četvrtak su u Seulu pokušali premostiti nesuglasice u pogledu oživljavanja svjetskoga gospodarstva te su odustali od ideje ograničavanja prekomjerne neravnoteže tekućeg računa.

Lee Myung Bak i Barack Obama (Reuters)Lee Myung Bak i Barack Obama (Reuters)Čelnici zemalja skupine G20 u četvrtak su u Seulu pokušali premostiti nesuglasice u pogledu oživljavanja svjetskoga gospodarstva te su odustali od ideje ograničavanja prekomjerne neravnoteže tekućeg računa.

Državnici koji predstavljaju 85 posto zemalja svijeta na radnom su ručku raspravljali o zaustavljanju rata valuta izazvanog uzajamnom željom da se pojača izvoz i smanji uvoz.

Prije novog kruga razgovora u južnokorejskoj prijestolnici o krhkom stanju globalnog oporavka izvijestio ih je čelnik Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn.

Domaćin skupa, južnokorejski predsjednik Lee Myung Bak, pozvao je ostale čelnike da rade na postizanju "značajnog ishoda" skupa G20 koji je postao glavni forum za raspravu o globalnom gospodarstvu od izbijanja krize 2008. godine.

Summmit je, međutim, bio praćen osjetnim napetostima, posebice između Sjedinjenih Država i velikih izvoznika poput Kine i Njemačke.

Kineski predsjednik Hu Jintao odbacio je optužbe da Kina manipulira svojom valutom kako bi svoje proizvode učinila jeftinijim, a njemačka kancelarka Anegla Merkel odbacila je zamisao SAD-a da se odredi limit trgovinskog deficita ili suficita neke zemlje.

"Utvrđivanje granica za suficit ili deficit tekućeg računa nije gospodarski opravdano ni politički prikladno", rekla je Merkel. "To bi bilo u suprotnosti s načelima slobodne trgovine u svijetu".

Merkel je kasnije potvrdila da su čelnici G20 "odustali od zamisli uvođenja bilo kakvih formalnih ograničenja. Umjesto toga su pregovarači rekli da očekuju da G20 postigne neku vrstu dogovora o alternativnom "mehanizmu ranog upozoravanja".

Očekuje se, međutim, da će za pojedinosti takvog mehanizma G20 trebati mjeseci dodatnih razgovora.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 11.11.10. 23:46

Počelo je počelo. Sad kada imamo isključivo kreditni sustav svuda svijetom, sada je jedina slamka spasa izvoz. I normalno da se SAD kao uvoznici pokušavaju nekako zaštititi od toga, a da zemlje izvoznici to napadaju. Postoji jednostavno rješenje. Robna razmjena. Time nema problema sa valutnim ratom, ali nastaje problem sa održivošću onih koji su bili veliki izvoznici. Za rješenje toga se treba u svakoj zemlji reformirati sustav monetarne regulacije prema planu za Hrvatsku (sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize). Alternativa je i svjetki nekreditni novac koji bi de djelio zemljama koje su uvoznici. Samo je to još uvije fantazija dok se ne shvati da velik izvoz u odnosu na uvoz stvara probleme koje se samo gura pod tepih. A jednog dana tepih više neće biti dovoljo velik da ih sakrije.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 12.11.10. 00:50

Nostradamus SAD uvoze skoro pola svog svjetkog izvoza.Zamisli situaciju da SAD uvede carinske barijere.SAD ce prezivjeti bez Kineske i ostalih roba a da li ce prezivjeti izvoznici koji nemaju takvu kupovnu moc kao Ameri.


registracija
9/3/10

nostradurus, 13.11.10. 18:35

DarkoUSA - to te ja pitam. Da li shvaćaš da dolaru vrijednost daje baš to što se za njega kupuje uvozna roba. Oni bi doslovce za cijenu papira mogli sve dobivati da ih nisu bankari sjbli i uvalili ili isključivo kreditni sistem. Razmisli malo. Ako imaš svjetsku valutu, sigurno je da ne možeš biti bolji izvoznik od uvoznika. Isti problem ima i EU. Ako je EURO svjetska valuta, tada kad se plaća nafta u eurima, prvo zemlja mora nabaviti eure. To može kreditom ili izvozom u Europu. Samo što i EU ima podvalu ECB koja eure emitira kao kredit. Tako se emisija eura za uvoz pretvara u dug koji se nikad ne može vratiti. U prevodu, bankari su nas uvalili do grla u sranja, ali i dalje vrte prstima, fućkaju i gledaju u nebo. Fer gledajući, ako neka zemlja misli izvoziti, tada mora prihvaćati valutu zrmlje uvoznice. A poslije tu valutu treba u nekoj međunarodnoj ustanovi zamijeniti u neku drugu. Ta ustanova bi trebala vršiti i kontrolu emisije lokalne valute (ovisno o proizvodnji) da bi joj mogla odrediti paritet na tržištu valuta. Također postoji i mogućnost da se jednostavno svaka valuta može zamijeniti za svjetski novac (samo mjenjačnica bez emisije kredita). I time bi se okončao rat sa valutama, a možda i jednog dana uvedemo svi svjetsku valutu i radimo dodjelu prema novostvorenoj vrijednosti.
sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika