12.11.2010. / 07:48

Autor: Hina

Sastanak Clinton i Netanyahu završio bez prekretnice u mirovnom procesu

Razgovori su opisani kao "prijateljska i produktivna razmjena gledišta", bez spomena napretka prema vraćanju za pregovarački stol premijera Netanyahua i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa

Hillary ClintonHillary ClintonAmerička državna tajnica Hillary Clinton i izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak su nakon maratonskog sastanka u New Yorku objavili zajedničko priopćenje u kojem najavljuju da će "blisko surađivati u narednim danima" prema nastavku izravnih pregovora o miru na Bliskom istoku.

"Razgovori između premijera i državne tajnice bili su usredotočeni na omogućavanje uvjeta za nastavak izravnih pregovora usmjerenih na stvaranje dviju država. Njihovi timovi će na tom cilju usko zajednički surađivati u narednim danima", stoji u šturom zajedničkom priopćenju koje je, nakon cjelodnevnih razgovora, objavio State Department.

Razgovori su opisani kao "prijateljska i produktivna razmjena gledišta", bez spomena napretka prema vraćanju za pregovarački stol premijera Netanyahua i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

U dijelu priopćenja izdvojenog navodnicima stoji da je Clinton ponovila kako "SAD vjeruje da se kroz pregovore u dobroj vjeri strane mogu dogovoriti o ishodu koji će okončati sukob i biti usklađen s palestinskim ciljem nezavisne i održive države, na temelju granica iz 1967., uz dogovorene zamjene (teritorija) te s izraelskim ciljem židovske države sa sigurnim i priznatim granicama koje odražavaju naknadni razvoj i zadovoljavaju izraelske sigurnosne zahtjeve".

Do sastanka Clinton-Netanyahu, na kojem je sudjelovao i posebni američki izaslasnik za Bliski istok George Mitchell, došlo je dva dana nakon američke kritike planova Izraela za gradnju novih 1300 stanova u arapskom, istočnom Jeruzalemu.

Izravni mirovni pregovori između Izraela i Palestinske samouprave, koji su započeli sa svečanošću u Bijeloj kući 1. rujna, upali su u zastoj manje od mjesec dana kasnije kada je istekao djelomični 10-mjesečni izraelski moratorij za gradnju na Zapadnoj obali.

Predsjednik Abas odbio je nastaviti pregovore ako Izrael ne zaustavi kolonizaciju okupiranih palestinskih teritorija.

Oko pola milijuna Židova naseljeno je na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu otkako je Izrael 1967. okupirao te teritorije u bliskoistočnom ratu. UN naziva ta židovska naselja ilegalnima, a prema Međunarodnom odboru Crvenog križa (ICRC) ona su kršenje IV. Ženevske konvencije o djelovanju na okupiranim teritorijima.

Palestinci planiraju učiniti istočni Jeruzalem glavnim gradom svoje buduće države. Izrael je taj dio grada anektirao 1980. što nikada nije međunarodno priznato. Izraelska vlada traži da se gradnja u istočnom Jeruzalemu tretira različito od one u ostatku Zapadne obale što je ovih dana ponovio i premijer Netanyahu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika