12.11.2010. / 08:55

Autor: Nacional.hr

8 sati sna - najbolja prevencija protiv raka dojke

Naučnici su kroz nekoliko godina promatrali sedam tisuća žena. Kod pripadnica nježnijeg spola koje su spavale manje od šest sati dnevno, zabilježeno je puno više tumora, za razliku od onih koje su spavale osam sati dnevno

Već je nekoliko istraživanja potvrdilo da nekvalitetan san negativno utječe na zdravlje.

Osim što negativno utječe na psihički stanje osobe, manjak sna povećava rizik od zloćudnih bolesti, pa čak i raka dojke.

Da je osam sati sna najbolja prevencija protiv raka dojke, pokazalo je i nedavno istraživanje znanstvenika s jednog Sveučilišta u Finskoj.

Naučnici su kroz nekoliko godina promatrali sedam tisuća žena. Kod pripadnica nježnijeg spola koje su spavale manje od šest sati dnevno, zabilježeno je puno više tumora, za razliku od onih koje su spavale osam sati dnevno.

Iste rezultate pokazalo je i svojedobno istraživanje u SAD-u. Tamošnji naučnici su došli do zaključka da žene koje spavaju uz upaljeno ili prigušeno svjetlo imaju puno veći rizik za oboljenje od ove zloćudne bolesti.

Vezane vijesti

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

Ispušni plinovi dizelskih motora mogu kod ljudi izazvati rak i spadaju u istu potencijalno smrtonosnu kategoriju kao azbest, arsen i iperit, objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika