12.11.2010. / 12:03

Autor: Deutsche Welle

Korupcija sveprisutna i kod susjeda: Mitom i 'vezama' do posla u BiH

Korupcija u zapošljavanju u BiH naročito je izražena u javnom sektoru. Put do radnog mjesta često vodi preko članstva u nekoj od vladajućih stranaka i podmićivanja, kaže Transparency International BiH.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaBosna i Hercegovina pripada u red zemalja s najvišom stopom nezaposlenih u Europi (44 posto), a vojska nezaposlenih odavno je premašila pola milijuna. Premda u zemlji djeluje čak 13 zavoda ili agencija za zapošljavanje na državnoj, entitetskim i županijskim razinama, samo deset posto zaposlenih posao je pronašlo posredstvom ovih institucija. Oni koji ostanu bez posla na zavode za zapošljavanje se prijavljuju ne zbog uvjerenja kako će im te institucije pomoći da pronađu posao već kako bi primali naknadu koja iznosi oko 320 maraka mjesečno. "Tu naknadu zavod im isplaćuje jedino ukoliko su im njihovi bivši poslodavci uplaćivali doprinose", kaže Haris Čuljković, glasnogovornik Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Mitom do posla u zdravstvu i školstvu

Nezaposlene osobe dužne su tražiti posao, a javne službe za zapošljavanje tu su da ih osposobe za posao, kroz razne obuke i pripreme za tržište rada. Haris Čuljković kaže kako se mnogi zapošljavaju 'na crno' kako bi i dalje primali novčanu naknadu od zavoda. Oni koji žele uistinu doći do posla u BiH traže druge načine i često koriste 'vezu' da bi došli do radnog mjesta. "Korupcija u zapošljavanju posebno je prisutna u javnom sektoru, a najizraženija je u zdravstvu i obrazovanju", kaže glasnogovornica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić: „Mladim ljudima, koji tek završe fakultet, traži se članstvo u određenoj stranci, onaj tko urgira za njega da dobije posao u određenoj državnoj instituciji traži mu jednogodišnju plaću ili 10.000 maraka. Ako vi i ne tražite ´vezu´, ´veza´ nađe vas", kaže naša sugovornica.

Čak je bilo slučajeva da osoba dođe na razgovor za posao pa je onda odvedu na stranački skup, kažu joj da za početak treba glasovati za njih, što je naročito bilo izraženo u predizbornoj kampanji. Onda tu osobu odvedu da se učlani u stranku i tek onda je uzimaju kao ozbiljnog kandidata za to radno mjesto.

Djelovanje u korist stranke

„Veza" koja vam je „sredila posao" nakon izvjesnog vremena podsjeti vas na to i traži da na tom radnom mjestu djelujete po stranačkoj liniji ili zastupate interese stranke, što je mnogo gore od slučajeva novčanog plaćanja radnog mjesta, navode u Transparency Internationalu, međunarodnoj nevladinoj organizaciji za borbu protiv korupcije. No, mnogi ne pristaju kupovati radno mjesto. Takvima mogućnost da pronađu posao pruža, uz ostale i web-stranica www.posao.ba.

U proteklih sedam godina je 140.000 nezaposlenih postavilo svoje životopise na ovo stranicu. Istovremeno su poslodavci na posao.ba objavili 50.000 oglasa.

Traže se komercijalisti, trgovci, programeri ...

Preko ove stranice radno mjesto pronašlo je do sada 40.000 ljudi. „To znači da je, čak 80 posto poslodavaca, a riječ je uglavnom o privatnim tvrtkama, koji su tražili uposlenike preko naše stranice, uspjelo pronaći osobu koja je zadovoljavala njihove kriterije", kaže glasnogovornica ove najpoznatije bosansko-hercegovačke internetske burze rada Vedrana Maglajlija. „Poslodavci najčešće traže komercijaliste, prodavače, administrativne radnike, knjigovođe, menadžere, programere, zdravstvene djelatnike, inženjere. Najviše radimo s privatnim tvrtkama i zbog toga što oni traže konkurentnu radnu snagu, ljude koji govore strane jezike, informatički su pismeni i koji se nadmeću za određenu poziciju", kaže Maglajlija.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika