12.11.2010. / 14:11

Autor: Nacional.hr

Mudrinić poručio: 'Hrvatska ima nekompetentno vodstvo, bez vizije i hrabrosti'

Hrvatska mora poticati inovativnost i komercijalizirati znanje tako da ohrabruje privatne inicijative za istraživanje i razvoj, poboljša uvjete za suradnju sveučilišta i industrije, potakne osnivanje i razvoj kompanija čiji se rad temelji na znanosti

Ivica MudrinićIvica MudrinićKako potaknuti gospodarski rast u Hrvatskoj bila je glavna tema sjednice Nacionalnog vijeća za konkurentnost na kojoj su sudjelovali i predstavnici Svjetske banke: Peter Harrold, direktor za Središnju Europu i Baltik, Hongjoo Hahm, voditelj ureda u Hrvatskoj te Sanja Madžarević-Šujster, viša ekonomistica.

"Pokušavamo biti optimistični no dosadašnja praksa i rezultati rada onih koji bi promjene u Hrvatskoj trebali inicirati i provesti, obeshrabruju. Nedostaje nam kompetentnost, vizija i vodstvo u bolju gospodarsku budućnost. Reforme traže i provođenje nepopularnih mjera i odluka, a za to nema dovoljno hrabrosti. Razina rezigniranosti u Hrvatskoj zabrinjavajuća je", rekao je na početku sjednice Ivica Mudrinić, predsjednik NVK.

Prema podacima Svjetske banke, u europskim je zemljama vidljiv gospodarski oporavak nakon recesije i prosječna stopa rasta u 2011. kretat će se između 2 i 4 posto. Statistika daje naslutiti i da se Hrvatska odljepljuje od dna.

"Međutim, ti su pozitivni trendovi još uvijek promjenjivi i stoje na krhkim nogama. Brojke pokazuju da nam izvoz raste, ali treba uzeti u obzir da je jedna trećina tog izvoza vezana uz brodogradilišta. Dio tog rasta izvoza zabilježen je i zbog globalnog rasta cijena dobara na tržištu. Razvoj Hrvatske uvelike ovisi o izvozu u zemlje EU-a, a rast EU-a o izvozu u Aziju. S obzirom na recentne događaje nije sigurno da su ti pozitivni trendovi i dugoročno održivi" rekla je Sanja Madžarević-Šujster, viša ekonomistica Svjetske banke u Hrvatskoj.

Velika prepreka rastu u Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti. Dok je ona u gotovo svim zemljama regije relativno visoka, ali i stabilizirana, u Hrvatskoj i dalje ima tendenciju rasta. Svjetska banka predlaže i što i kako dalje. Makroekonomska stabilnost, tvrde, mora se očuvati i to prvenstveno provođenjem stabilizirajuće fiskalne politike. Preduvjet za rast je paralelno i efikasno djelovanje na nekoliko polja: smanjivanje nezaposlenosti kroz reformu tržišta rada i reformu obrazovanja, povećanje produktivnosti i efikasnosti, smanjivanje administrativnog tereta, privlačenje stranih investicija, smanjivanje izvoznih barijera te poticanje i komercijalizacija inovacija.

"Te reforme će pomoći Hrvatskoj na njezinom putu ka što uspješnijoj integraciji u EU. Sljedećih par godina do samog pridruživanja Hrvatska treba uložiti napore ka povećanju svoje konkurentnosti kako bi što spremnija ušla na konkurentno EU tržište i maksimalno izvukla koristi od članstva", rekao je Peter Harrold, direktor za Središnju Europu i Baltik.

Produktivnost se može potaknuti nizom mjera među kojima su npr. ubrzanje procesa privatizacije barem onih tvrtki koje se ne ubrajaju u strateške, ubrzanje stečajnih postupaka, donošenje ovršnog zakona koji će pomoći da se ubrzaju naplate dugovanja. Nezaposlenost treba smanjivati mjerama kao što su smanjivanje troškova zapošljavanja, prilagođavanje obrazovnog sustava potrebama tržišta radne snage, poticanje cijeloživotnog učenja. Hrvatska mora poticati inovativnost i komercijalizirati znanje tako da ohrabruje privatne inicijative za istraživanje i razvoj, poboljša uvjete za suradnju sveučilišta i industrije, potakne osnivanje i razvoj kompanija čiji se rad temelji na znanosti.

"Nacionalno vijeće za konkurentnost podržava sve ove mjere koje predlaže Svjetska banka. Velik dio njih već je ugrađen u naših 55 preporuka za povećanje konkurentnosti Hrvatske, a dio će biti obuhvaćen i Poveljom razvoja Republike Hrvatske do 2025. godine koju još dovršavamo u suradnji sa svim socijalnim partnerima, a vrlo brzo predstavit ćemo je i hrvatskoj javnosti", rekao je na kraju sjednice Ivica Mudrinić.

Vezane vijesti

'Hrvatska je u kritičnoj fazi, mora se mijenjati'

'Hrvatska je u kritičnoj fazi, mora se mijenjati'

Na sjednici Nacionalnog vijeća za konkurentnost održanoj 12. lipnja 2012. godine imenovani su novi članovi Vijeća iz redova Vlade Republike Hrvatske,… Više

Komentari

registracija
10/12/09

MKC, 12.11.10. 14:51

Dali smo po 1.500 DM za mrežu, a oni prodali strancima i sada pametuju za velike plaće. Mudrijaš je taj Mudrinić.


registracija
6/10/10

rondalo, 12.11.10. 15:23

'Hrvatska ima nekompetentno vodstvo, bez vizije i hrabrosti'
Reče g.Mudrac onima koji su mu omogućili da zloupotrebi svoju političku poziciju za svoj osobni interes...
Danas g.Mudrac savjetuje pjesnika kako da proda HEP strancima (naravno sa svom infrastrukturom, kao T-HT) i osigura sebi mjesto direktora i živi dugo i sretno kao i svaki drugi monopolist danas...
Ali g.Mudrac je u pravu kad kaže da nemaju hrabrosti, jer da je imaju onda bi pokrenuli pitanje prodaje koju je g.Mudrac napravio, pa bi onda bilo zasigurno interesantno čuti njegovu izjavu.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 12.11.10. 16:03

Izvinite, mene zanima jedna druga informacija. Kakva je to kvalifikacija "visa ekonomistica" jer pretpostavljam da se tu ne radi o visini. Da li to znaci da je osoba visi ekonomski suradnik, ili da ima visu strucnu spremu. Ako je ovo drugo, zanima me po kojem kljucu je netko sa takvom spremom mogao dobit taku odgovornu poziciju.


registracija
9/3/10

nostradurus, 13.11.10. 18:17

G. Mudrinić zarađuje dva soma kuna na sat i još nas kuba izjavama. Da je čovjek, odmah bi sam sebi smanjio plaću. A da je pametan, već bi sam ponudio konkretno rješenje. A evo, rješenje postoji kao temeljna reforma, ali nije dovoljno dobro za Vladu. Novi dugovi su samo 8 puta smanjuju i ostaje izvan EU. Evo pa uživajte: sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika