12.11.2010. / 14:59

Autor: Deutsche Welle

Europa u sljedećih 10 godina mora uložiti bilijun eura u energetsku infrastrukturu

Povjerenik za energiju Günther Oettinger zahtijeva velika ulaganja u energetsku infrastrukturu u Europi. Prema njegovim procjenama u idućih deset godina potrebna su ulaganja od bilijun eura.

Günther Oettinger (Reuters)Günther Oettinger (Reuters)Povjerenik Oettinger tjedan dana prije predstavljanja energetske strategije za Europu pred novinarima je poručio kako su do 2020. godine potrebna ulaganja od 500 milijarda eura u proizvodnju energije, a da je više od 600 milijarda eura potrebno za izgradnju mreže i kapaciteta spremišta energije. Za financiranje Oettinger će se obratiti prije svega industriji.

Po mišljenju Komisije na području električne energije potrebno je bolje povezivanja vjetroparkova koji se nalaze na pučini Sjevernog mora sa potrošačkim središtima u srednjoj Europi i alpskim centralama za pohranjivanje energije. Također je potrebno bolje povezivanje solarnih pogona u Španjolskoj sa srednjom Europom. Pod hitno je potrebno djelovati u pogledu bolje integracije baltičkih država u europsku mrežu.

Veliki nedostatak na jugoistoku Europe

Tomu bi trebao služiti plan koji predviđa da do 2015. godine niti jedna članica Europske unije na energetskoj karti više ne smije biti izolirana. Veliki nedostatak zabilježen je prije svega na jugoistoku Europe, gdje nedostaju dalekovodi i konektori.

Kako bi smanjila prepreke za ulaganja, Europska komisija će predstaviti prijedlog za jednostavniji postupak dobivanja dozvola. Komisija će zemljama članicama iznijeti prijedlog za osnivanje središnjeg mjesta koje bi koordiniralo određene projekte. Bruxelles razmišlja o petogodišnjem roku za autorizaciju važnih investicija. Problem u cijeloj priči je taj što Europska komisija nema ovlasti interveniranja u nacionalne postupke. Najvjerojatnije će se morati pomiriti samo s preporukama i odredbama.

Unutarnje tržište za energiju ne postoji

Povjerenik Oettinger smatra da Europska unija trenutno nije dobro opremljena i pripremljena za izazove na području energije. „Niti 12 godina nakon što je zakonskim aktom uvedeno unutarnje tržište, ono za područje energije ne postoji", ukazuje povjerenik na ovaj nedostatak. Unutarnje tržište je zakonski na snazi, ali kada je riječ o funkcioniranju konkurentnosti i raznolikosti, tada je sve to na samom počeku, konstatirao je Oettinger.

Niti kod cilja da se do 2020. godine poveća efikasnost korištenja energije za 20 posto EU nije u zadanom planu, upozorio je bivši premijer njemačke savezne zemlje Baden-Württemberga i dodao da, ako Europska unija nastavi s ovakvom brzinom, do 2020. godine će ostvariti devet a ne dvadeset posto. Javnim poduzećima u ovim vremenima Oettinger pridaje veliku ulogu, a efikasno korištenje energije trebao bi biti neophodan kriteriji kod raspisivanja svakog javnog natječaja.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

registracija
27/4/10

fuzija2, 12.11.10. 22:47

Zasto nebi mogli HRVATI rijesiti evrosku
energetsku infrastrukturu garantujem da bi se
to moglo dogoditi, samo ako bi se mogli
HRVATSKI vodeci akademski strucnjaci iz
HRVATSKE i DIJASPORE
USREDOTOCITI U JEDAN "UM" I TU NICEGA
NEMA STO SE NEBI MOGLO RIJESITI.
Jeda HRVATSKI mali covjek je otkrio jednu
tajnu SLOBODNOG IZVORA SNAGE koji
moze zamjenuti ne-obnovljive i obnovljive
izvore energije, njgova nova formula lezi u
ladicama ministarstva znanosti kod Radovana
Fuchs i ne znam zbog cega se to zataskuje od
ministarstva znanosti.
Jedini je zahtjev da se prije svega teoretski provjeri
UCINKOVITOST tog SLOBODNOG IZVORA SNAGE.
Ja sam osobno procitao taj faks kojega je dobio
ministar RADOVAN FUCHS i dobro sam
upamtio tu njegovu formulu njene tehnologije
a ona je (M= -0+) , probajmo svi zahtjevati
da se to provjeri ta ponuda plus ako Hrvatski
vodeci akademski strucnjaci tocno izracunaju
UCINKOVITOST SLOBODNOG IVORA SNAGE
jacu osobno platiti to vrijeme koliko je se potrosilo
od Hrvatski vodeci strucnjaka.
I NA KRAJU SVIMA LIJEP POZDRAV


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika