12.11.2010. / 16:29

Autor: Hina

Friščić: u koaliciji nema prijepora oko proračuna

Friščić je odbio tumačenje da vlada žuri s donošenjem proračuna, budući da će o njemu Sabor raspravljati već u utorak

Predsjednik HSS-a Josip FriščićPredsjednik HSS-a Josip FriščićPredsjednik HSS-a Josip Friščić ustvrdio je danas da među koalicijskim partnerima na jučerašnjem sastanku nije bilo nikakvih spornih točaka vezanih uz državni proračun za 2011., da su partneri dogovorili koncept te da će ministri proračun dovršiti do ponedjeljka, kada bi ga trebala prihvatiti vlada.

"Na koalicijskom sastanku nikakvog problema nije bilo. SDSS je tražio pojašnjenja vezano uz one pozicije koje njih posebno interesiraju, u čemu ne vidim problem", rekao je Friščić novinarima u Saboru, odgovarajući na pitanje što je bilo sporno na jučerašnjem sastanku, nakon kojega je Milorad Pupovac (SDSS) kazao da su neka važna pitanja ostala neodgovorena.

Friščić, pak, kaže da su SDSS-ovi predstavnici jučer govorili o nastavku obnove objekata u ratom porušenim područjima i tražili jamstvo za realizaciju tog programa u vladi i Saboru.

"Mi smo se očitovali da će to ići. Tu očekujemo i jednu veliku donatorsku konferenciju pa će biti sredstava i izvan proračuna i ne vidim da bi tu trebao biti problem", rekao je Friščić.

Dodao je da je premijerka Jadranka Kosor tražila da se svakom partneru posebno objasne pozicije koje ga zanimaju, te da su partneri dobili sve potrebne informacije.

"Oni su ih dobili i na sastanku koalicije nije bilo ni jedne riječi prijepora koji bi govorio o dilemama oko podrške proračunu", tvrdi Friščić.

Kad je riječ o ukidanju nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko, knjige i dječje potrepštine, Friščić je ponovio da se nulta stopa neće ukinuti s 1. siječnja 2011.

Naglasio je, međutim, da se ne treba zavaravati, te da će Hrvatska morati ukinuti nultu stopu u roku koji je dogovorila, odnosno do 1. siječnja 2012. te da koalicija već dulje vrijeme razgovara o tome.

"Ministri financija uvijek zagovaraju da imaju što manje stopa, jer im je tako lakše sve to skupa provoditi, a uvijek je više toga u onoj višoj kategoriji, gdje su im veći prihodi. HSS zagovara da to bude u prvoj stopi, a da ta prva stopa bude na pragu od pet posto", rekao je Friščić.

Dodao je i da se HSS zalaže da se, istodobno s ukidanjem nulte stope, smanji stopa PDV-a za neke druge proizvode, kako nove stope ne bi bile teret za građane.

Friščić je odbio tumačenje da vlada žuri s donošenjem proračuna, budući da će o njemu Sabor raspravljati već u utorak.

"Nije to neka posebna žurba. Ministarstva su krenula od trenutka kad smo usvojili rebalans proračuna za ovu godinu, kada smo paralelno s rebalansom donijeli i odluku o limitima potrošnje za 2010. i iduće dvije godine", rekao je Friščić.

Ocijenio je i da je to bolji pristup od donošenja proračuna u posljednjem trenutku, jer proračunski korisnici tako na vrijeme znaju što ih očekuje.

Kazao je da će proračun biti oko 120 milijardi kuna te da se neće ići preko dogovorenih limita. "Dogovorili smo se da ono što se iskazuje mora biti realno i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani", rekao je Friščić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 12.11.10. 18:58

Nema prijepora dok ima cuge. Živio Alkohol!! Zato se on dobro slaže sa Sexom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika