12.11.2010. / 17:30

Autor: Hina

Čičak u obrani štajkaša Glasa Istre: 'Odlukom vijeća ugrožen ustavno-pravni poredak'

"Ostajanje na snazi te odluke arbitražnog vijeća ozbiljno bi ugrozila prava štrajkaša u Hrvatskoj i ubuduće jer se temeljem te odluke može osporiti svako pravo na štrajk"

Ivan Zvonimir Čičak (arhiva)Ivan Zvonimir Čičak (arhiva)Predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare u Puli, održanoj u povodu štrajka radnika "Glasa Istre", kako je glavni razlog njegova dolaska to što smatra da je odlukom arbitražnog vijeća Županijskoga suda u Puli ozbiljno ugrožen ustavno-pravni poredak.

Naime, po njegovoj ocjeni, odluka arbitražnog vijeća Županijskoga suda u Puli, koji je djelatnost novinarstva proglasio nužnim poslom koji se ne smije prekidati ni kada radnici štrajkom pokušavaju izboriti svoja prava, te je zato uvedena radna obveza za dvadeset radnika, u suprotnosti je s Ustavom i zakonom.

"Ostajanje na snazi te odluke arbitražnog vijeća ozbiljno bi ugrozila prava štrajkaša u Hrvatskoj i ubuduće jer se temeljem te odluke može osporiti svako pravo na štrajk", istaknuo je Čičak. Pozvao je sindikat "Glasa Istre" i Sindikat novinara Hrvatske da s tom odlukom upoznaju Ustavni sud, koji bi je trebao preispitati. Time će se, kako je rekao, "učvrstiti ustavno-pravni poredak i pravo na štrajk".

Ustvrdivši kako je to prvi slučaj da se HHO aktivno uključio u štrajk, koji smatra "prvim generalnim štrajkom novinara od samostalnosti Republike Hrvatske", član Izvršnog odbora HHO-a Mladen Godek je rekao da su se uz taj štrajk vezali i neki događaji za koje u HHO-u smatraju da nisu bili zakoniti.

"Upravo ti događaji ne da su otežali učinak štrajka, nego su ga u velikoj mjeri učinili teško ostvarivim", istaknuo je Godek i dodao kako je odluka arbitražnog vijeća Županijskoga suda u Puli kojom je određena radna obveza za 20 radnika posljedica s pravnog stajališta, kako je rekao, "vrlo proizvoljnog, slobodnog i širokog tumačenja odredbe članka 278. Zakona o radu".

"Nepojmljivo je tumačenje da štrajk onemogućuje buduće izlaženje novina ni da se njime ugrožava sigurnost, zdravlje ili život pučanstva", zaključio je Godek, ističući kako smatra da je time prekršen članak 278. Zakona o radu i da je vrlo ozbiljno deveden u sumnju članak 61. Ustava Republike Hrvatske.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
26/11/09

abar, 13.11.10. 12:20

A koga će on štititi..kapetana Laptala???Taj u javnosti nebi smio niti riječi zucnuti


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika