12.11.2010. / 21:35

Autor: Deutsche Welle

F1: Svjetski prvak ostao bez goriva 800 metara ispred cilja

Po prvi put u povijesti, čak četiri pilota Formule 1 (F1) uoči posljednje sezonske utrke imaju šanse za osvajanjem naslova prvaka svijeta. "Oktanski cirkus" u više je navrata najvažniju odluku "donio" upravo u - finalu.

Staza u Abu Dhabiju (Reuters)Staza u Abu Dhabiju (Reuters)F1 iza sebe ima bogatu povijest. U 60 godina postojanja, odluka o šampionu čak je 25 puta pala u posljednjoj utrci sezone. Te su utrke najatraktivnije, organizacija "velikog finala" je privilegij za koji su organizatori spremni platiti i dodatnu premiju vlasniku licence - svemoćnom Bernieju Ecclestoneu. Gradovi i zemlje domaćini utrka Formule 1 iza kulisa zato vode žestoku borbu za dobivanje prava domaćinstva. Abu Dhabi, gdje se vozi ovosezonska finalna utrka očito je imao dovoljno likvidnih argumenata u rukavu.

Sezona 2010. već sad je sezona za povijest. Po prvi put u šest desetljeća natjecanja u F1, u posljednjoj utrci sezone čak četvorica vozača imaju (teoretske) šanse za osvajanjem naslova prvaka svijeta: Fernando Alonso, Mark Webber, Sebastian Vettel i Lewis Hamilton. Od prve sezone (1950.), devet puta se dogodilo da u finalni Grand Prix u borbu za prestižnu titulu uđu po tri pilota. Mi smo izdvojili neke od najzanimljivijih troboja i dvoboja u dosadašnjoj povijesti F1.

1950.

Uoči posljednje utrke Juan Manuel Fangio vodi u troboju s Luigijem Fagiolom i Ninom Farinom. No, Farina je pobjednik finalne utrke i u ciljnoj ravnini preotima Fangiu titulu prvaka svijeta.

1959.

Jack Brabham je vodeći u poretku za Svjetsko prvenstvo - ispred Stirlinga Mossa i Tonyja Brooksa. 800 metara ispred cilja Brabham ostaje bez goriva. Njegova sreća u nesreći: Brooks je Grand Prix završio kao trećeplasirani vozač, a Moss je već ranije ispao zbog problema s bolidom. Brabham je novi prvak svijeta!

1964.

Graham Hill vodi u ukupnom poretku, za petama su mu John Surtees i Jim Clark. Hill je umiješan u jednu nesreću na pisti i utrku mora okončati bez osvojenog boda. Clark, koji je dobar dio Grand Prixa bio vodeći također nije uspio okončati utrku. Titulu prvaka svijeta osvaja treći vozač: Surtees!

1968.

Graham Hill ovaj je put uspio! Njegovi konkurent Jackie Stewart i Denny Hulme u posljednjoj utrci sezone više nisu uspjeli preteći Britanca. Četiri godine nakon dramatičnog (neuspješnog) finala, Hill osvaja prestižnu titulu.

1974.

Emerson Fittipaldi četvrti je u posljednjem Grand Prix-ju sezone, no i s tim mjestom osvaja dovoljno bodova za trijumf - ispred Claya Regazzonija i Jodyja Schecktera. Obojica su u finalnom nastupu u sezoni "osvojili" po 0 bodova...

1981.

Nelson Piquet za dlaku je izbjegao veliki poraz. U posljednjoj utrci Brazilac je osvojio četvrto mjesto. I postao prvak svijeta. Carlos Reutemann, koji je u finale ušao kao vodeći u ukupnom poretku, bez naslova je ostao zbog jednoj jedinog boda manje od Piqueta. Jacques Lafitte je bio treći konkurent, no on nije osvojio bodove u utrci.

1983.

Piquet ponovno u završnici ima sreće i znanja! U finalnoj utrci sezone on je prestigao Francuza Alaina Prosta. Piquet je naime u utrci osvojio treće mjesto, a Francuz je ispao prije kraja Grand Prixa. Rene Arnoux bio je treći sudionik troboja.

1986.

Ovaj je put Alain Prost u finalnom sezonskom nastupu "ščepao" naslov prvaka svijeta. Nigel Mansell, vodeći u ukupnom poretku, morao je prijevremeno okončati utrku. Prost je pobijedio, tako da je i preostali konkurent (ponovno Piquet) ostao praznik ruku...

2007.

Lewis Hamilton je prokockao gotovo sigurnu titulu prvaka u posljednjoj utrci. Finac Kimi Räikkönen u samoj je završnici sezone pretekao Britanca, te Španjolca Fernanda Alonsoa.

2008.

Dvoboj oko titule prvaka svijeta trajao je praktično do posljednjeg zavoja. Felipe Massa u cilj ulazi s osjećajem da je osvojio najvažnije priznanje u svijetu "oktanskog cirkusa"... no, Britanac Hamilton u posljednjim metrima ipak "spašava" peto mjesto u utrci - a time osvaja dovoljno bodova za prvi naslov prvaka svijeta.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hamiltonu VN Kanade

Hamiltonu VN Kanade

Britanski vozač Lewis Hamilton u McLarenu pobjednik je Velike nagrade Kanade, sedme utrke SP-a Formule 1 održane u Montrealu. Hamilton je sedmi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika