12.11.2010. / 18:23

Autor: Nacional.hr

Gubljenje daha: Velike europske ekonomije bilježe usporavanje gospodarskog rasta

Capital Economics izvještava kako će Njemačka zadržati vodeću ulogu među europskim zemljama, iako će se oporavak eurozone usporiti i zaustaviti slijedeće godine

Gospodarski rast u Europi je sve usporenijiGospodarski rast u Europi je sve usporenijiSlužbeni podaci pokazuju kako je gospodarski oporavak u najvećim europskim gospodarstvima usporen. Šesnaest članica država europske zone zabilježile su prosječan gospodarski rast od 0.4 posto, u odnosu na raniji rast od jedan posto.

Njemačka kao vodeće i najveće europsko gospodarstvo zabilježila je oštar pad u trećem kvartalu godine, s rastom od samo 0.7 posto, za razliku od rekordnog rasta od 2.3 posto u prijašnjem tromjesečju. Njemački statistički ured "Destatis" u rezultatima o trećem tromjesečju godine napisao je kako je obrat bio kontinuiran, ali je za sporiji tempo rasta bio očekivan. Na njen su ekonomski rast utjecali uvoz i izvoz, vladini rashodi i ostali čimbenici.

Visoka potražnja za njemačkim strojevima nagovještava kako prekooceanske tvrtke investiraju u budući ekonomski rast. Capital Economics izvještava kako će Njemačka zadržati vodeću ulogu među europskim zemljama, iako će se oporavak eurozone usporiti i zaustaviti slijedeće godine.

U Francuskoj je BDP narastao za 0.4% od srpnja do rujna, u usporedbi s rastom od 0.7 posto u prethodnom razdoblju. Francuska ministrica financija Christine Lagarde izjavila je kako kompanije polagano počinju s investicijama, dok se kupovna moć građana povećala. Povećanje kupovne moći rezultat je stabilizacije tržišta rada.

Francuska je suočena s rekordnim proračunskim manjkom od 7.7 posto, a vlada najavljuje rezanje troškova i ukidanje poreznih olakšica nastojeći smanjiti nepovoljne trendove. Ekonomisti upozoravaju kako bi te mjere mogle dalje usporiti ekonomski rast u slijedećoj godini.

Ekonomist Gilles Moec iz Deutsche Banke upozorava da nema većeg usporavanja u usporedbi sa situacijom u proljeće, ali još nisu vidljive posljedice fiskale konsolidacije na domaću potrošnju, jer bi ona trebala započeti u siječnju sljedeće godine. Francuska vlada predviđa ekonomski rast od dva posto u 2011. godini što bi joj pomoglo u sređivanju financija. Neki ekonomisti tvrde da je ta procjena previsoka i jer je poznato kako je u ekonomiji nemoguće dugoročno predvidjeti kretanja.

Podaci pokazuju da je u Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježen ekonomski rast od 0.8 posto, dok je stopa rasta u Italiji opala s 0.5 posto u drugom kvartalu na 0.2 posto u trećem. U Grčkoj, koja je pogođena krizom, negativna stopa od 1.7 posto smanjena je na 1.1 posto.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika