12.11.2010. / 18:48

Autor: Igor Koruga

Koncert iz ciklusa Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici: Hrvatski orguljaši-skladatelji

Kao solist i komorni glazbenik Pavao Mašić redovito koncertira na renomiranim glazbenim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu

Pavao MišićPavao MišićU nedjelju, 14. studenoga 2010-e s početkom u 19.15 sati, solistički će recital na orguljama Zagrebačke katedrale održati mladi hrvatski orguljaš Pavao Mašić.

Program koncerta pod naslovom Hrvatski orguljaši – skladatelji predstavit će izbor skladbi Franje Dugana st. (1874-1948) i Anđelka Klobučara (r.1931), skladatelja koji su tijekom svojeg umjetničkog djelovanja neraskidivo bili vezani uz čuveni Walckerov instrument iz 1855-e godine. Najveće hrvatske orgulje Duganu su i Klobučaru svojom bogatom zvučnom paletom bile jaka inspiracija za kontinuirano bavljenje orguljskom improvizacijom, a tradiciju je u posljednje vrijeme odlučio (sa)čuvati i mladi orguljaš i skladatelj Ante Knešaurek (r.1978).

Uz praizvedbu njegove nove skladbe ¨Virgini matri¨, na programu će se tako naći antologijska djela hrvatske orguljske baštine – Duganova ¨Toccata u g-molu¨ (1894) i Klobučareva ¨Pjesma stvorova¨ (1981) – skladbe koje na najbolji način reprezentiraju tendencije hrvatske glazbe za orgulje u XX stoljeća. Koncert će se održati u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika u okviru ciklusa Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici, uz napomenu slobodnog ulaza.

Kao solist i komorni glazbenik Pavao Mašić redovito koncertira na renomiranim glazbenim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Španjolska, Njemačka, Švicarska, Rusija, Češka). Od 1999-e godine glavni je orguljaš Crkve sv. Marka ev. u Zagrebu gdje surađuje s Oratorijskim zborom Cantores Sancti Marci, nastavljajući tako dugu tradiciju koju ova povijesna crkva bilježi još od XIV stoljeća.

Trenutno je njegova umjetnička aktivnost usmjerena na orguljski opus J. S. Bacha, kojeg zajedno s već spomenutim Antom Knešaurekom izvodi tijekom 17 koncerata na orguljama Bazilike Srca Isusova u Zagrebu. Oni su 2010-e godine zajednički pokrenuli projekt integralne izvedbe Bachovih sabranih djela za orgulje, ujedno i prve sustavne i cjelovite izvedbe kompletnog Bachova orguljaškog opusa u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

2cellos oduševili na domaćem terenu

2cellos oduševili na domaćem terenu

Karizmatični virtuozi napokon su nakon mnogobrojnih svjetskih samostalnih turneja i turneja sa Sir Eltonom Johnom, došli napokon i na jednu od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika