12.11.2010. / 19:09

Autor: Hina

Srbijanski ministar najavio stvaranje regionalnog investicijskog tržišta

Srbijanski ministar gospodarstva Mlađan Dinkić u petak je izjavio kako je među zemljama članicama sporazuma CEFTA dogovoren intenzivniji rad na stvaranju regionalnog investicijskog tržišta.

Mlađan DinkićMlađan DinkićSrbijanski ministar gospodarstva Mlađan Dinkić u petak je izjavio kako je među zemljama članicama sporazuma CEFTA dogovoren intenzivniji rad na stvaranju regionalnog investicijskog tržišta.

Dinkić je nakon sjednice zajedničkog odbora CEFTA u Beogradu izjavio novinarima kako je jedan od srbijanskih prijedloga uspostava suradnje između agencija za promidžbu izvoza i stranih ulaganja, kao i da je Srbija ostalim zemljama članicama ponudila suradnju na projektu automobilske industrije “Fiat“.

Naglasio je kako je jedan od problema svih zemlja članica sporazuma CEFTA što u njihovoj trgovinskoj razmjeni dominira roba niske vrijednosti te istaknuo kako je pokrenuta inicijativa s idejom da zemlje članice zajednički poboljšaju poslovni ugled u svijetu.

Kao primjer regionalne suradnje Dinkić je naveo susrete predsjednika Hrvatske i Srbije Ive Josipovića i Borisa Tadića, te kazao kako se radi na pojačavanju regionalne suradnje “na svim frontama“.

Tjedan CEFTA-a 2010., gospodarski je događaj koji je u Beogradu okupio visoke uzvanike zemalja u okružju, istaknute gospodarstvenike te predstavnike gospodarskih komora i institucija.

Sporazum CEFTA (Central Europe Free Trade Agreement) 19. prosinca 2006. godine potpisan je između Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Kosova, pri čemu su Bugarska i Rumunjska istupile iz sporazuma ulaskom u EU početkom 2007.

To je prvi jedinstveni multilateralni sporazum o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Europi kojim je zamijenjena dotadašnja mreža od 32 bilateralna sporazuma o slobodnoj trgovini, dok se s njegovom primjenom započelo 22. studenog 2007. godine.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika