12.11.2010. / 19:27

Autor: Hina

Na Kosovu optužnica zbog navodne trgovine ljudskim organima

Pravosudne vlasti na Kosovu podigle su optužnicu protiv sedam osoba zbog trgovine ljudskim organima, javili su u petak mediji.

Liječnici su optuženi da su trgovali ljudskim organimaLiječnici su optuženi da su trgovali ljudskim organimaPravosudne vlasti na Kosovu podigle su optužnicu protiv sedam osoba zbog trgovine ljudskim organima, javili su u petak mediji.

Osumnjičeni, među kojima su i jedan turski i jedan izraelski državljanin, navodno su 2008. u jednoj klinici u Prištini sudjelovali u ilegalnim presađivanjima organa.

Prema navodima internetskog izdanja dnevnog lista "Koha Ditore", skupinu optuženih sumnjiči se da je nagovorila oko 20 osoba iz Moldavije, Kazahstana, Rusije i Turske da prodaju vlastite organe za cijenu od 14.500 eura.

Primatelji organa plaćali su između 80.000 i 100.000 eura, navodi isti izvor.

Ilegalna presađivanja organa otkrivena su u studenome 2008. Dva liječnika, među kojima su i vlasnik i voditelj klinke, nakon toga su uhićena, a protiv osumnjičenih liječnika iz Turske i Izraela izdane su međunarodne tjeralice.

"Koha Ditore" tvrdi da se podignuta optužnica odnosi i na dva kosovska liječnika, zaposlenika klinike, te na bivšeg namještenika kosovskog ministarstva zdravstva koji je u međuvremenu dobio otkaz.

Kosovska policija otkrila je ilegalno presađivanje organa nakon što je u prištinskoj zračnoj luci uhitila jednog Turčina za kojeg se ustanovilo da je ilegalni darovatelj organa.

U klinici, koja je bila registrirana kao ordinacija za bubrežne bolesti, zaplijenjeni su i lijekovi kojima je davno istekao rok trajanja kao i zalihe krvi nepoznatog podrijetla.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/8/10

DarkoUSA, 12.11.10. 19:35

na Kosovu korumpirano nije 100 nego 150% stanovnistva


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika