13.11.2010. / 09:23

Autor: Hina

Američki Vrhovni sud odbio zahtjev za skidanjem zabrane otkrivanja seksualne orijentacije u vojsci

Prema ispitivanju koje je Pentagon proveo među vojnicima i objavio u četvrtak, 70 posto američkih vojnika izjasnilo se u prilog ukidanja seksualnog tabua u vojsci odnosno da im je svejedno ako do toga dođe

Američki Vrhovni sud odbio je u petak zahtjev za skidanjem zabrane koju je uveo Pentagon na otvoreno iskazivanje homoseksualne spolne orijentacije muškaraca i žena koji služe u vojnim snagama SAD-a, odbivši tako zahtjeve skupine za prava homoseksualaca.

Skupina Log Cabin Republicans zatražila je ukidanje primjene pravila "Ne pitaj, ne govori", no po odluci Vrhovnog suda to će pravilo, koje je prihvaćeno 1993. i koje od homoseksualno orijentiranih vojnika traži da svoju seksualnu orijentaciju ne iskazuju otvoreno, ostati na snazi najmanje do sredine ožujka. Predsjednik Barack Obama zatražio je ukidanje tog pravila no, kako je rekao, radije bi da to ukine Kongres, a ne sudovi.

Skupina za prava homoseksualaca uspjela je u listopadu ishoditi presudu okružnog suda kojom se utvrđuje da je ovakvo pravilo neustavno i zabranjuje vojsci da ga primjenjuje. Obamina administracija, koja se za razliku od predsjednika, zalaže za ostanak na snazi toga pravila dok Pentagon razvija prijelazne varijante otvorenog priznavanja gay orijentacije, pozvala je upomoć Prizivni sud i ishodila ostanak pravila na snazi dok ga ponovno ne razmotri sud. Potom je skupina za prava homoseksualaca zatražila od Vrhovnog suda da intervenira i skine zabranu, što je on odbio. Slučajem će se nastaviti baviti prizivni sud u San Franciscu, čije očitovanje se ne očekuje prije ožujka.

Vojni dužnosnici upozoravaju da bi promjena dosadašnje politike mogla omesti operacije koje su u tijeku, utjecati na moral i proces novačenja. Istodobno, istraživačka skupina Pentagona zaključila je da bi okončanje dosadašnje politike zabrane samo minimalno moglo predstavljati rizik za postojeću vojnu spremnost.

Prema ispitivanju koje je Pentagon proveo među vojnicima i objavio u četvrtak, 70 posto američkih vojnika izjasnilo se u prilog ukidanja seksualnog tabua u vojsci odnosno da im je svejedno ako do toga dođe.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika