13.11.2010. / 15:20

Autor: Hina

Svjetski čelnici pozdravljaju oslobađanje Suu Kyi, traže puštanje svih političkih zatvorenika

Britanski premijer David Cameron ističe da se oslobađanje Suu kyi, simbola borbe za demokraciju u Mianmaru, trebalo dogoditi puno prije i poziva na puštanje na slobodu 2100 ostalih političkih zatvorenika u Mianmaru

Aung San Suu KyiAung San Suu KyiSvjetski čelnici pozdravili su u subotu oslobađanje prodemokratske čelnice burmanske oporbe Aung San Suu Kyi, uz ocjenu da se to trebalo dogoditi puno prije i uz zahtjev da se na slobodu puste svi politički zatvorenici u Mianmaru, zemlji kojom već desetljećima vlada vojna hunta.

"Ona je moj heroj i nadahnuće za sve koji se bore za zaštitu ljudskih prava u Burmi i diljem svijeta. Sjedinjene Države pozdravljaju njezino puštanje na slobodu, do kojega je trebalo doći već odavno", stoji u izjavi američkog predsjednika Baracka Obame.

Britanski premijer David Cameron ističe da se oslobađanje Suu kyi, simbola borbe za demokraciju u Mianmaru, trebalo dogoditi puno prije i poziva na puštanje na slobodu 2100 ostalih političkih zatvorenika u Mianmaru. "To se trebalo dogoditi puno ranije. Suu Kyi je nadahnuće za sve nas koji vjerujemo u slobodu govora, demokraciju i ljudska prava", rekao je Cameron.

U priopćenju objavljenom nedugo nakon oslobođenja dobitnice Nobelove nagrade za mir, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naglašava da je sretan što Suu Kyi "uživa slobodu koja joj i nije smjela biti oduzeta". "Francuska će pažljivo motriti na uvjete u kojima će Suu Kyi uživati svoju novootkrivenu slobodu", rekao je Sarkozy upozorivši vojnu huntu da je bilo kakvo ograničavanje slobode neprihvatljivo.

Pozdravljajući njezino puštanje na slobodu, njemačka kancelarka Angela Merkel traži da se isto učini i s ostalim političkim zatvorenicima. "Aung San Suu Kyi je simbol globalne borbe za ljudska prava. Njezin pacifizam učinio ju je primjerom koji treba slijediti", istaknula je u priopćenju Merkel.

"Vrijeme je da Aung San Suu Kyi počne uživati punu slobodu i u potpunosti sudjeluje u političkom procesu u svojoj zemlji", poručio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Ujedno je pozvao na "bezuvjetno puštanje na slobodu" svih onih koji su zatočeni zbog svojih političkih uvjerenja. "Samo tako može se osigurati da izbori od 7. studenog budu početak istinske tranzicije u demokraciju", smatra prvi čovjek Europske komisije.

Pozitivne reakcije na oslobađanje Suu Kyi stižu i iz međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International koja ocjenjuje da je time "okončana nepravedna i nezakonita kazna". "Puštanje na slobodu Aung San Suu Kyi treba svakako pozdraviti, no time je samo ukinuta nepravedna i nezakonita kazna, i ni na koji način ne predstavlja ustupak vlasti", rekao je Salil Shetty, glavni tajnik te organizacije sa sjedištem u Londonu pozivajući vojnu huntu da "okonča nepravdu i ukine politički progon u zemlji".

Glavni tajnik ASEAN-a, Saveza zemalja jugoistočne Azije, Tajlanđanin Surin Pitsuswan nada se da će oslobođenje Suu Kyi doprinijeti nacionalnom pomirenju u Mianmaru u kojem bi ona mogla igrati važnu ulogu.

Vezane vijesti

Povijesno putovanje Europom

Povijesno putovanje Europom

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi pošla je u srijedu ujutro iz Yangona u povijesno putovanje Europom, gdje će napokon održati govor kao… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 13.11.10. 19:30

Nadajmo se da njena sloboda nece kratko trajat kao prosli put. Kod vojnih rezima kao sto je u Burmi, nikad se nista ne zna, a i sumnjam da se oni osvrcu na misljenje ostatka svijeta. Generali su tamo bog i batina, nesto slicno kao i kod nas HDZ, samo sto su metode razlicite - tamo su direktne i otvorene, a ovdje prikrivene.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika