13.11.2010. / 17:39

Autor: Hina

Josipović: 'Pad podrške ulasku u EU je očekivan jer proces traje predugo'

Po njegovom mišljenju duljina trajanja pregovaračkog postupka izaziva "određeno nezadovoljstvo" samo po sebi ali tomu doprinose i "neki strahovi u odnosu na europska pravila"

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas u Splitu kako je pad porške Hrvata ulasku u Europsku uniju, što su pokazala najnovija istraživanja, "donekle očekivan" jer proces pristupanja traje "predugo".

"Pregovori su opterećeni problemima ali u konačnici sam optimist", kazao je Jospipović odgovarajući na novinarska pitanja.

Po njegovom mišljenju duljina trajanja pregovaračkog postupka izaziva "određeno nezadovoljstvo" samo po sebi ali tomu doprinose i "neki strahovi u odnosu na europska pravila".

"Mislim da je zadaća svih nas – posebice vrha države, ali i svih proeuropskih snaga u Hrvatskoj da građanima vrlo jasno kažemo da Hrvatska bez ulaska u EU nema dobru perspektivu", istaknuo je Jospipović. Dodao je kako onaj tko ostane izvan EU "postat će slijepo crijevo, a mi to ne želimo, nego želimo biti prosperitetna država, a ulazak u EU nije sam sebi svrha nego ide upravo za tim ciljem".

Josipović je danas poslijepodne doputovao u trodnevnu posjetu Splitu gdje je najprije uručio odlikovanje Reda kneza Domagoja s ogrlicom Vidu Stipetiću, umirovljenom admiralu Hrvatske ratne mornarice (HRM). Admiral Stipetić je bio zapovjednik HRM-a od 1996. do 2002. a odlikovao ga je 2002. tadašnji predsjednik Republike Stjepan Mesić, no to mu je odlikovanje tek danas predano.

Josipović se zatim sastao i sa županom splitsko-dalmatinskim Antom Sanaderom i njegovim suradnicima. Novinarima je nakon sastanka izjavio kako je razgovarao o gospodarskoj sitiuaciji u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje, po njegovim riječima, postoji problem "deindustrijalizacije" velikih industrijskih pogona.

"Glavni problem je (splitsko) brodogradilište i vjerujem da će Vlada u dogovoru sa sindikatima i Upravom brodogradilišta naći najbolje rješenje. To mi se u ovom trenutku čini najvažnijim", kazao je Josipović novinarima.

Na upit kako komentira današnju izjavu premijerke Kosor o rastu industrijske proizvodnje i izvoza, ali unatoč tomu, kako su primjetili novinari, imamo "rupu" u proračunu, Josipović je kazao kako još nije čuo premijerkinu izjavu ali ga veseli svaki dobar podatak.

"Rupa u proračunu se može popraviti samo većim prihodima, dakle proizvodnjom i glavna je zadaća Vlade da to osigura", kazao je Josipović.

Na upit kako komentira izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da je Srbija spremna povući tužbu protiv Hrvatske za genocid, te što će Hrvatska učiniti i postoje li pritisci EU-a, Josipović je istaknuo kako ne postoje nikakvi pristisci.

"Tužbe su rezultat problema koje imamo, ako riješimo probleme onda vjerojatno tužbe nemaju puno smisla", kazao je Josipović. "Ali, pitanje je jesu li ispunjeni uvjeti za povlačenje tužbe i sam čin mogućeg povlačenja tužbe je u rukama Vlade, koja o tomu odlučuje", dodao je Josipović.

Komentirajući jučerašnju dodjelu odličja u Vukovaru, Josipović je rekao kako su udruge i ratni zapovjednici sudjelovali u kreiranju popisa za odličja. "Ja sam obećao da upravo u odnosu na 204. brigadu treba ispraviti povijesnu nepravdu koja je učinjena. Nisam ovaj put mogao sve riješiti. Krenuli smo od nekoliko osoba koje su sami zapovjednici izdvojili kao zaslužne ili najzaslužnije, ali svi će doći na red", objasnio je Josipović.

On se u poslijepodnevnim satima u Splitu sastao najprije s predstavicima Udruge antifašista, a zatim i s članovima županijskle udruge slijepih.

Za večeras je najavljeno Josipovićevo predavanje na splitskom Sveučilištu.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 13.11.10. 19:21

Ova izjava "Mislim da je zadaća svih nas – posebice vrha države, ali i svih proeuropskih snaga u Hrvatskoj da građanima vrlo jasno kažemo da Hrvatska bez ulaska u EU nema dobru perspektivu" nije točna. To se lako dokazuje programom monetarne reforme (sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize. Ovaj program omogućava 8 puta manje daljnje zaduženje uz isti efekt u gospodarstvu kao investicija 100 milijardi kuna. Podržite ovaj prijedlog i glasajte protiv ulaza u EU jer se program tada neće moći napraviti.


registracija
8/7/09

bankar, 13.11.10. 22:21

Slažem se sa Josipovićem (naslov) ali opet će povući što je rekao isto kao kada je rekao u kampanji da misli kako Obama nije zaslužio nobelovu nagradu za mir pa odmah se povukao kazavši da će je sigurno i opravdati.
Taki isto i za ovo sigurno je istina da nas unija previše maltretira i odugovlači da su ljudi više štufi toga.


registracija
23/8/09

xaron, 13.11.10. 22:56

" onaj tko ostane izvan EU "postat će slijepo crijevo", rece nas Ivo. To znaci da je Scajcarska
slijepo crijevo ( jer je van EU ), a Ruminjska i Bugarska su centar svijeta ( jer su u EU ). Koje su to gluposti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika