13.11.2010. / 19:31

Autor: Hina

BiH: Optužnica protiv trojica bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojbi

U optužnici koja je upućena Sudu BiH na potvrđivanje trojicu pripadnika srpskih paravojnih snaga tereti se za kršenje međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba i ponašanje suprotno odredbama Ženevskih konvencija

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv trojica bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojbi za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Kotor Varoši na početku rata u BiH, priopćili su u subotu iz Tužiteljstva BiH.

Optužnica je podignuta protiv Gorana Markovića (52), Ljubiše Vranješa (42) i Mladena Milića (45) koji su uhićeni prije mjesec dana po nalogu banjolučkog okružnog tužiteljstva, a u međuvremenu je slučaj preuzelo Tužiteljstvo BiH.

Kako se navodi u optužnici Vranješ, Milić i Marković su 6. srpnja 1992. godine u Kotor Varoši iz obiteljske kuće odveli trojicu braće Zdravka, Ivu i Viktora Grgića. Nakon što su ih odvezli osobnim automobilom, optuženi Marković im je naredio da izađu i upute se prema spomeniku borcima iz II. Svjetskog rata u Kotor Varoši. Marković je, kako se navodi u optužnici, u njih ispalio više metaka, a na mjestu su preminuli Ivo i Zdravko, dok je treći brat Viktor Grgić iako ranjen uspio pobjeći.

U optužnici koja je upućena Sudu BiH na potvrđivanje trojicu pripadnika srpskih paravojnih snaga tereti se za kršenje međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba i ponašanje suprotno odredbama Ženevskih konvencija.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika