14.11.2010. / 10:17

Autor: Hina

HND ogorčen zbog podizanja optužnog prijedloga protiv novinara Peratovića

"HND i Zbor ne odobravaju da novinari krše zakon, no zalažu se za objavu informacija od javnog interesa. Do sada je u raznim istragama već viđeno "curenje informacija", zbog čega novinari nisu progonjeni, pa je ovaj potez tužiteljstvo očito učinilo pod pritiskom prijave ministra Karamarka, što smatramo nedopustivim", ističe se u priopćenju

Željko PeratovićŽeljko PeratovićHrvatsko novinarsko društvo (HND) i njegov Zbor sudskih izvjestitelja ogorčeni su i zabrinuti podizanjem optužnog prijedloga protiv Željka Peratovića, slobodnog novinara i blogera, zbog odavanja tajne iz sudske istrage, ističe se u današnjem priopćenju što su ga potpisali predsjednik HND-a Zdenko Duka i predsjednica Zbora Ana Raić-Knežević.

HND podsjeća da je Peratovića Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužilo jer je 1. kolovoza prošle godine na svom blogu objavio zapisnike o ispitivanju svjedoka iz istrage što ju je protiv njega pokrenuo ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko zbog pisanja o ulozi SOA-e u uhićenju Hrvoja Petrača.

Peratović je, dodaje se, u istrazi, što propisuje i Zakon o kaznenom postupku, bio obvezan čuvati njezinu tajnost, a zapisnike je objavio mjesec i pol dana od okončanja te sudske istrage. Prije Peratovića zapisnike je na svom blogu objavio i javnosti učinio dostupnima francuski odvjetnik Ivan Jurašinović, a o sadržaju iskaza svjedoka, posebno tadašnjeg Karamarkovog zamjenika u SOA-i Josipa Buljevića, pisao je i Novi list. Buljević je, među ostalim, svjedočio o prijetnjama Hrvoja Petrača, što je svakako od javnog interesa za objavu, ocjenjuje HND.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu nije postupak protiv Peratovića pokrenulo samostalno, po službenoj dužnosti, već temeljem prijave ministra Karamarka, što je na kraju rezultiralo optužnim prijedlogom za kazneno djelo za koje zakon predviđa i kaznu do šest mjeseci zatvora.

"HND i Zbor ne odobravaju da novinari krše zakon, no zalažu se za objavu informacija od javnog interesa. Do sada je u raznim istragama već viđeno "curenje informacija", zbog čega novinari nisu progonjeni, pa je ovaj potez tužiteljstvo očito učinilo pod pritiskom prijave ministra Karamarka, što smatramo nedopustivim", ističe se u priopćenju.

HND se nada kako "pod tim pritiskom neće pokleknuti i sud, jer će u protivnom to dovesti do opasna presedana koji će onemogućiti pravodobno i točno izvještavanje javnosti o antikorupcijskim istragama".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 14.11.10. 11:28

Vrlo čudno da je ministar Karamarko naučio tolike zakone i zakonitosti a da nije raščistio sa pojmovima trodiobe vlasti !A to znači neovisnost trojne vlasti ali i nemiješanje i preklapanje jedne vlasti u domenu druge vlasti.No ovakvi procesi su redovni u Hrvatskoj i oni nisu iznimka nego praksa.Jedino što u javnost ne izlazi baš svaka "intervencija"koju bilo koja od te tri vlasti,učini prema nekoj od preostale dvije.Sa potrebom utjecaja na kazne ili procese same.Živjela Jugoslavija i njena diktatorska metodologija,druga je rečenica koja vrijedi za Karamarkovo ponašanje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika